U Grčku sa lekarskom potvrdom

SRBIJA – Grčka će najkasnije do kraja juna otvoriti hotele i apartmane, ali će za odlazak na letovanje u tu zemlju stranim turistima, uključujući i srpske, po svemu sudeći biti neophodna zdravstvena potvrda da nisu oboleli od kovida-19, prenosi portal Grčkainfo.

Grčke vlasti će danas saopštiti zvaničan plan otvaranja plaža i hotela, kao i obavezne mere za boravak na plažama i u ugostiteljskim objektima.

Portal navodi da grčke vlasti nameravaju da 10. juna otvore plaže i da ukinu zabranu plivanja u moru, uz obavezno poštovanje rastojanja i izbegavanje gužve. Oko 15. juna usledilo bi otvaranje hotela koji posluju tokom cele godine, a 30. juna i sezonskih hotela i ostalih smeštajnih objekata za turiste.

Ministar turizma Rasim Ljajić izjavio je da je pripremljena uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana. Ideja je da do 31. decembra sledeće godine oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih iskoriste preko agencije, odnosno da dobiju vrednosne vaučere. Ako ne žele da iskoriste vaučere, agencija je obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac. Isto rešenje, kaže Ljajić, važi i za plaćene đačke ekskurzije.

Iako još nije konačno rešeno na koji način će biti regulisan dolazak turista iz drugih država, jedno od rešenja o kom se raspravlja je obavljanje brzih testova na virus i u zemlji polaska i u zemlji dolaska.

„Informacije već govore o usvajanju zdravstvenog uverenja koje će potvrditi da je svaki putnik pregledan i da ispunjava uslove za posetu drugoj zemlji. U slučaju da se neko ne razboli, onda će moći da putuje, naravno, poštujući mere predostrožnosti koje će se primeniti u svakoj zemlji i u ovom slučaju u Grčkoj“, rekao je profesor Univerziteta Aristotel u Solunu i stručnjak za zarazne bolesti Pavlos Nikolaidis, a prenosi Grčka info.

On smatra da neće biti potrebno nošenje zaštitnih maski na plaži, ali ih je korisno imati u zatvorenim prostorima sa velikim brojem ljudi.

Radio Luna

You may also like...