U GKC-u otvorena izložba fotografija Miloša Cvetkovića (VIDEO)

UŽICE – “Bilo jednom na Azurnoj obali”, naziv je izložbe fotografija Miloša Cvetkovića, koja je otvorena u Gradskom kulturnom centru Užice, u okviru obeležavanja Dana grada. Ovom izložbom Cvetković je užičku publiku podsetio na filmski festival u Kanu i trku Formule 1 u Monte Karlu sedamdesetih godina prošlog veka.

Miloš Cvetković Cvele rođen je 1950. godine u Užicu, gde je proveo čitav radni vek. Počeo je kao sportski fotoreporter. Od 1978. do 1990. godine radio je za Ljubljanski Auto-magazin. U međuvremenu je postao stalni saradnik Omladinskih novina i Večernjih novosti.

U listu Borba bio je fotoreporter od 1990. godine, a od 1995. angažovan u Večernjim novostima. Za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1996.godine radeći u Borbi radio je i kao stringer za Agencije Rojters i Gama, objavljivao fotografije u najprestižnijim svetskim dnevnim novinama i magazinima kao što su International Herald Tribune, Independent, Daily Telegraph,Washington Post, Toronto Star, El Pais,Time,Stern, Spiegel, Newsweek, Paris Match i agencija EPA.

„Odlučio sam se na ovaj posao kako bih video način rada u belom svetu, ali i kako bbih pokazao naličje nekih događaja poput Kanskog festivala. Ovde se o njemu pisalo samo kroz vizuru crvenog tepiha i filmskih zvezda, ali taj festival nije samo to. Viđao sam tamo poznate ličnosti u opuštenom izdanju, gde ih niko ne spopada, gde ste na ulicama mogli da vidite žene u toplesu, iako je to bilo zabranjeno na javnim mestima. U boksovima formule 1 sve je bilo kao u porodici, dok je sada sve rigidno i korporativno. Prosto, uvek su postojala pravila, uvek su ti trebale akreditacije, ali nije sve bilo toliko protokolarno kao danas“, smatra Cvetković.

Cvetkoviću je ovo druga izložba u Užicu, posle 2004. godine, kada je predstavio svoje fotografije sa balkasnkih ratišta devedesetih godina. Do sada je objavio trilogija knjiga fotografija sa balkanskih ratišta devedesetih godina, a priprema digitalnu monografiju sa izabranim radovima iz svoje celokupne karijere.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.