U Erskoj republici vlada 12 dama

BEOGRAD – Udruženje Užičana u Beogradu osnovalo je republiku pesnika i slikara – Ersku republiku. Na Kolarčevom univerzitetu obavljena je inauguracija, a za doživotnog lidera izabran je devedesetpetogodišnji Milija Knežević.

Izglasana je i Vlada koju čini 12 slikarki i poentesa, a predsednica je Dragica Jevtović. Erska republika ima svoje akademije: za poeziju i za glumu, kao i Školu za slikarstvo (ministarka Jelena Tijanić-Savić), Školu za lepo pisanje (admiral Radovan Tomanović), Školu za besede (Saša Gruden), Školu za šmekere i ljubavnike (Aleksandar Rebić) i  direktora Carine (Ninela Pavlović).

„To mogu samo Ere – 12 dama u Vladi Erske republike“, poručio je autor projekta i mandatar Vlade Mirko Todorović, grof karanski, uz napomenu da je PR Erske republike Dragica Maslać-Tasić.

U čast proglašenja Erske republike u Beogradu otvorena je na „Kolarcu“ izložba slika pod nazivom „Erska republika u Kolarcu – Ere Beogradu na dar“. Izložbu je otvorio pesnik, Ljubanjac, Radomir Andrić.

U umetničkom programu učestvovala je grupa Azre koja je izvela himnu Erske republike „Zlatibore pitaj Taru“. Pesmu o Mihailu Ćupoviću govorio je nadahnuto glumac Miroslav Marinković. Sponzor Slaviša Gacić iz Kluba „Kolarac“ priredio je užičku trpezu, a kantautor Zoran Tatović iz Nove Varoši zabavljao je Ere do ponoći, pa je sve mirisalo na zavičaj.

Svetislav Tijanić

You may also like...