U Bajinoj Bašti klizišta i dalje aktivna,Kosjeriću grad naneo nove štete

KOSJERIĆ,BAJINA BAŠTA,POŽEGA -U  Bajinoj Bašti  klizišta su i dalje aktivna i još 70 porodica je van svojih domova,izjavio je za  ZOOMUE  predsednik ove opštine Radomir Filipović.

 

“Preko 20 kuća je uništeno klizištima kao i 4 kilometra seoskih puteva koji su bili asfaltirani.Do sada je sanirano 90 odsto od 1150 kilometara oštećenih puteva na području opštine.Do sutra će biti osposobljen kompletno put Rogačica-Kostojevići,a danas je u funkciji samo jedna kolovozna traka”,kaže Filipović.

Predsednik opštine Bajina Bašta ističe da im nedostaje lake mehanizacije za kopanje i odnošenje zemljišta,kao i afte,građevinskog materijala i cevi,jer je većina seoskih vodovoda pokidana.

U Bajinoj Bašti ,po rečima Filipovića,na terenu je 6 komisija koje procenjuju štetu na poljoprivrednom zemljištu,putnoj infrastrukturi,kućama,vodovodu i kanalizaciji,elektromreži,kao i na šumama u Nacionalnom parku Tara.

U Kosjeriću posle poplava,klizišta štetu je i naneo i grad ,koji je juče i danas padao i samo u selu Makovište umištio 5 hektara malinjaka,izjavio je za ZOOMUE  predsednik opštine Kosjerić  Milijan Stojanić.

Inače u ovoj opštini sela Zabava,Samari,Gradnik,Blagojevići,Stankići,Bašići,Plotka,Donja Pološnica i Samari i dalje su odsečeni od sveta,zbog puteva koji su u prekidu zbog klizišta.

“Veliku pomoć imali smo od opština Priboj,Ivanjica,Čajetina i Nova Varoš na raščišćavanju klizišta,ali i dalje nam nedostaje teške mehanizacije.Veliku pomoć pružio nam je i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović,a stigla nam je i pomoć iz Slovenije I Herceg Novog”,rekao je  Stojanić.

U opštini Kosjerić srušene su 2 kuće,a preko 50 je u kritičnom stanju.Komisije sun a terenu i procenjuje se šteta,kaže Stojanić.

Šteta još nije procenjena ni u opštini Požega.

“Na području opštine 10 kuća je potpuno uništeno.Trenutno radimo na sanaciji puteva,klizišta  i 3 mosta koja su teško oštećena.Dezinfikovano je 95 odsto terena”,kaže za ZOOMUE  predsednik opštine Požega Milovan Mićović.

Meštani se vraćaju kućama,a sav otpad i potopljeni nameštaj odnose ekipe Javnog komunalnog preduzeća Požega na deponiju,ističe Mićović.

Prve procene štete u ove tri opštine znaće se do petka,kada su opštine dužne da predaju izveštaje  Vladi Republike Srbije.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.