U Bajinoj Bašti klizišta i dalje aktivna,Kosjeriću grad naneo nove štete

KOSJERIĆ,BAJINA BAŠTA,POŽEGA -U  Bajinoj Bašti  klizišta su i dalje aktivna i još 70 porodica je van svojih domova,izjavio je za  ZOOMUE  predsednik ove opštine Radomir Filipović.

 

“Preko 20 kuća je uništeno klizištima kao i 4 kilometra seoskih puteva koji su bili asfaltirani.Do sada je sanirano 90 odsto od 1150 kilometara oštećenih puteva na području opštine.Do sutra će biti osposobljen kompletno put Rogačica-Kostojevići,a danas je u funkciji samo jedna kolovozna traka”,kaže Filipović.

Predsednik opštine Bajina Bašta ističe da im nedostaje lake mehanizacije za kopanje i odnošenje zemljišta,kao i afte,građevinskog materijala i cevi,jer je većina seoskih vodovoda pokidana.

U Bajinoj Bašti ,po rečima Filipovića,na terenu je 6 komisija koje procenjuju štetu na poljoprivrednom zemljištu,putnoj infrastrukturi,kućama,vodovodu i kanalizaciji,elektromreži,kao i na šumama u Nacionalnom parku Tara.

U Kosjeriću posle poplava,klizišta štetu je i naneo i grad ,koji je juče i danas padao i samo u selu Makovište umištio 5 hektara malinjaka,izjavio je za ZOOMUE  predsednik opštine Kosjerić  Milijan Stojanić.

Inače u ovoj opštini sela Zabava,Samari,Gradnik,Blagojevići,Stankići,Bašići,Plotka,Donja Pološnica i Samari i dalje su odsečeni od sveta,zbog puteva koji su u prekidu zbog klizišta.

“Veliku pomoć imali smo od opština Priboj,Ivanjica,Čajetina i Nova Varoš na raščišćavanju klizišta,ali i dalje nam nedostaje teške mehanizacije.Veliku pomoć pružio nam je i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović,a stigla nam je i pomoć iz Slovenije I Herceg Novog”,rekao je  Stojanić.

U opštini Kosjerić srušene su 2 kuće,a preko 50 je u kritičnom stanju.Komisije sun a terenu i procenjuje se šteta,kaže Stojanić.

Šteta još nije procenjena ni u opštini Požega.

“Na području opštine 10 kuća je potpuno uništeno.Trenutno radimo na sanaciji puteva,klizišta  i 3 mosta koja su teško oštećena.Dezinfikovano je 95 odsto terena”,kaže za ZOOMUE  predsednik opštine Požega Milovan Mićović.

Meštani se vraćaju kućama,a sav otpad i potopljeni nameštaj odnose ekipe Javnog komunalnog preduzeća Požega na deponiju,ističe Mićović.

Prve procene štete u ove tri opštine znaće se do petka,kada su opštine dužne da predaju izveštaje  Vladi Republike Srbije.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.