U Arilju osnovana Kooperativa voćara

ARILJE- U Arilju je osnovana Kooperativa voćara iz 12 regiona Srbije u cilju rešavanja nagomilanih problema u ovoj oblasti ,koji su posledica neorganizovanosti i usitnjenosti proizvođača voća u delu centralne i zapadne Srbije,izjavio je za naš portal  koordinator Kooperative voćara Božo Joković.

malina 1Cilj Kooperative voćara je ,po rečima Jolovića,da postane evropski model organizovane i kontrolisane proizvodnje,prerade i plasmana voća.

“Plan novoformirane Kooperative je da budemo reprezentativni prema institucijama i partneri sa velikim izvoznicima voća.Ne želimo da povećanjem sadnje maline budemo plen nakupaca,već da se poveća izvozna količina,a da cena maline ne bude promenljiva u velikim razmerama.Imamo potencijala ,samo nam treba razuma i sloge da ostvarimo svoje ciljeve”,kaže Joković .

Joković ističe da je cilj  Kooperativa voćara unapređenje proizvodnje i plasmana celokupnog proizvođačkog i prerađivačkog asortimana ,kao i organizovanje podizanja skladišnog i preradnog prostora .

“Planiramo saradnju sa institucijama u oblasti poljoprivrede i nadležnim ministarstvima.Cilj nam je da učestvujemo u izradi nacionalne strategije u okviru regionalizacije u sektoru voćarstva.Radićemo i na izradi projekata u okviru Ruralnog razvoja i IPRD fondova zelene agroindustrije”,kaže Joković .

On ističe da je krajnji cilj oživljavanje sela i sprečavanje odliva mladih kroz pokretanje  lokalnog razvoja i poboljšanje kvaliteta života na selu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.