Tužna slika jedne škole (VIDEO)

ČAKOVINA, UŽICE – U vreme kada se priča o digitalizaciji učionica u Srbiji, škola u Čakovini, samo devet kilometara od Užica, deli sudbinu mnogih seoskih škola koje muku muče sa osnovnim uslovima dostojnim čoveka u 21. veku. Napravljena  davne 1949. godine, zaslugom tadašnjih meštana, odoleva vremenu, a vapi za temeljnom rekonstrukcijom kako bi se obezbedili dobri uslovi za odvijanje nastave. Časove fizičkog vaspitanja deca provode pomažući domaru, jer su, zbog dotrajalosti, sa sportskog terena uklonjeni golovi i koševi.

Svaki dan 42 đaka  iz Gostinice, Buara i Dubokog  stiču znanja u školi staroj 70 godina.  Vrata i prozori su dotrajali, a zidovi vape za krečenjem. Od kada je napravljena u školu ništa nije ulagano.

„Direktorka od nas očekuje da okrečimo školu. Mi smo se već organizovali i kupili radijatore koji stoje u jednoj učionici i ništa nije urađeno“, kažu roditelji.

Od 1973. godine ova osmogodišnja škola pripada OŠ „Nada Matić“ iz Užica, a direktorka, koja je na toj funkciji nešto više od dve godine, kaže da je taj objekat školi dat samo na korišćenje. Ona nije želela da govori pred kamerom, ali je u nezvanično razgovoru naglasila da je prioritet ulaganje u gradsku školu. Našoj ekipi nije bio dozvoljen ulazak i snimanje u unutrašnjosti škole.

Švajcarski Sekretarijat za međunarodnu saradnju, početkom 2017. godine  odobrio je sredstva za rekonstrukciju ove  i matične škole, početak radova odgođen je zbog kašnjenja donacija. Polovinom ovog meseca očekuje se raspisivanje tendera za izvođača radova nakon čega sledi kompletna rekonstrukcija objekta.  

„Sve što je bilo do nas mi smo uradili. Projektna dokumentacija je urađena kako za rekonstrukciju ove tako i za škole u Karanu, Krvavcima i za vrtić Poletarac. Ono što nije do nas jeste kašnjenje donacija za ovaj projekat“, obasnila je za Agenciju ZOOM Dunja Đenić, rukovodilac jedinice za implementaciju projekta u Užicu.

Đenićeva je dodala da će objekat u Čakovini biti potpuno rekonstruisan što podrazumeva zamenu stolarije, zidarske i limarske radove, krovnu opšivku kao i izgradnju potpuno nove kotlarnice i sistema grejanja.

„Užicu je za realizaciju projekata energetske efikasnosti odobreno 1,6 miliona švajcarskih franaka sa učešćem grada od oko 320 hiljada franaka. Sadašnja projektantska vrednost radova za ovu školu iznosi oko 13 miliona dinara, a ukoliko tender bude pokazao veće vrednosti ta sredstva biće obezbeđena iz gradskog budžeta“, objasnila je Đenić.

Ukoliko radovi budu tekli predviđenom dinamikom škola u Čakovini već sledeću generaciju đaka dočekala bi u potpuno rekonstruisanom objektu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.