Tržišna utakmica oko cene maline

PRIJEPOLJE – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je  da u dužem vremenskom periodu treba obezbedi malinarsku proizvodnju i da će zbog toga izaći sa merama koje se tiču sadnog materijala, proširenja tržišta i problema sa elementarnim nepogodama.

„Lako se jedne godine igrati, a treba u dužem vremenskom periodu da se obezbedi malinarska proizvodnja“, istakao je Nedimović u Prijepolju, na sastanku sa predstavnicima opštine i Udruženja malinara „Zlatna malina“.

Nedimović je povodom aktuelne situacije u vezi sa cenom maline rekao da je jedan veliki otkupljivač maline, koji je sve vreme imao cenu od 100 do 110 dinara, izašao sa cenom od 162 dinara i da će platiti svima koji su predali po staroj ceni.

„Vraćam se na snagu udruženja, na njihovo organizovanje. U ovom trenutku imate 603 otkupljivača i vi ne možete nikad da postignete jedinstvo, ali to je tržišna utakmica, jedni vuku druge“, naveo je Nedimović.

Ministar je rekao da ima informacije da će neki na prostoru Arilja izaći sa nešto višom cenom u odnosu ta 162 dinara, jer neće da izgube svoje proizvođače budući da treba i sledeće godine da imaju nekoga ko će da donese malinu.

Predsednik udrženja „Zlatna malina“ Mirsad Obućina je rekao da je cena maline u Prijepolju znatno niža nego u nekim drugim opštinama.

„Ono što je dobro je što mi imamo ugovornu akutnu cenu i nadamo se da će hladnjače u našoj opštini poštovati dogovor i podići cenu kao u ostalim opštinama u našem regionu“, rekao je Obućina.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović rekao je da su razgovori bili korisni, a da su ministra Nedimovića upoznali i sa ukupnom situacijom u poljoprivredi u toj opštini.

Kako je naveo, razgovarano je o vladinom programu za koji konkurišu poljoprivredni proizvođači iz Prijepolja, a dogovoreno je i nekoliko ključnih stvari.

Kao najvažnije, Zindović je istakao da je dogovoreno da se osposobi granični prelaz Jabuka za fitosanitarni pregled, što je bio jedan od zahteva lokalnih prevoznika i uvoznika određene robe.

„Druga važna tema oko koje smo se načelno dogovorili je realizacija izgradnje transfer stanice i nadam se da ćemo ići ubrzano ka realizaciji tog akutnog problema za našu opštinu“, zaključio je Zindović.

Tanjug

You may also like...