„Trpele“ najbolja predstava 19.JPF (video)

UŽICE-Nagrada Ardalion za najbolju predstavu 19.Jugoslovenskog pozorišnog festivala dodeljena je predstavi “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, autora i reditelja Bobana Skerlića.

Struni žiri festivala Ardalion za najbolju režiju dodelio je Egonu Savinu za režiu predstave „Unosno mesto“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

„Trpele“ se bavi neuralgičnom temom savremenog društva na iskren i beskompromisan način. Nasilje u porodici možda nije privlačno kao tema, ali je nezaobilazno kao sudbina. Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta, Beograd je iskazao idejnu i umetničku homogenost i postigao ubedljivost u kolektivnoj igri. U tome je značajnu ulogu odigrao i tekstualni predložak Milene Depolo i Bobana Skerlića.

Za ulogu Živke u predstavi “Gospođa ministarka” glumac Goran Jevtić dobio je Ardalion za najbolju žensku ulogu,dok je  nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Branimiru Popoviću za ulogu Domenika u predstavi ”Filomena Marturano”.

Po oceni žirija najbolju scenografiju je imala predstava “Četrnaesta” Narodnog pozorišta Republike Srpske i Ardalion je dodeljen Dragani Purković Macan.

Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljen je Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi “Unosno mesto”.

Bojan Veljović za ulogu ujka Blagoja u predstavi “Doktor Nušić” nagrađen je Ardalionom za epizodnu ulogu.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike “Ajdo Mujčinović” dodeljene su Momčilu Otaševiću za ulogu Mikelea u predstavi “Filomena Marturano”koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica.

Specijalna nagrada dodeljena je Marku Šeliću Marčelu za tekstove songova u predstavi “Doktor Nušić” u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

 Predsednik žirija dramski pisac Nebojša Romčević posle saopštenja odluke izneo je ocenu žirija o kvalitetu predstava na ovogodišnjem festivalu.

“Zahvaljujući selekciji Bojana Munjina imamo priliku da na festivalu u Užicu vidimo ono što je presek u regionu.Jedne godine je on fantastičan,nekad manje fantastičan.Ove godine žiri je imao različita mišljenja,što govori da je i kvalitet predstava,odnosno određenih elemenata u izradi predstava,bio dosta neujednačen.Oko glumačkih nagrada bilo je najmanje nedoumica,ali smo osetili pad kada je u pitanju pozorišna režija.Nismo prepoznali nešto što se može okarakterisati nekim kvalitativnim korakom napre,već smo procenjivali ko je u ovom trenutku najaktivnije ostao u mestu”,izjavio je Romčević novinarima.

 

Stučni žiri 19.Jugoslovenskog pozorišnog festivala sačinjavali su pored Romčevića i kompozitor Miroljub Rasinski,pozorišni producent Hazim Begagić,scenografkinja Mia David i rediteljka Ana Vukotić.

Nagrade Ardalion dobitnicima će biti uručene na matičnim scenama.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.