Trijumf Hinkemana na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu (video)

UŽICE – Predstava Zagrebačkog kazališta mladih Hinkeman proglašena je za najbolju na 21.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

hinkeman1Reditelj predstave Igor Vuk Torbica dobio je Ardalion za najbolju režiju,dok je Ozren Gabarić ,po oceni žirija ,odigrao najbolju mušku ulogu,tumačeći Majstora ceremonije u Hinkemanu.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu pripala je Nadi Šargin za lik kraljice Elizabete u predstavi Marija Stjuart,Narodnog pozorišta Beograd.

Nagrada Ardalion za najbolju senografiju pripala je Numen i Ivani Junke za predstavu Hamlet,Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Olga Odanović dobila je Ardalion za epizodnu ulogu majke Janje u predstavi Bela kafa Narodnog pozorišta Beograd.Bela kafa je ,po oceni žirija,imala i najbolje kostime za koje je nagrađena Marina Vukasović Medenica.

Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike Avdo Mujčinović pripao je Vanji Jovićević za ulogu knjeginje Zorke u predstavi Šćeri moja,Crnogorskog narodnog pozorišta .

Specijalnu nagradu Ardalion ove godine osvojio je Vlasta Velisavljević za ulogu duha Hamletovog oca u predstavi Hamlet,Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Stručni žiri 21.Jugoslovenskog pozorišnog festivala sačinjavali su reditelj Dejan Mijač,scenograf Miodrag Tabački,dramaturšikanja Željka Turčinović,glumac Goran Jevtić i dramaturg Tomislav Zajec.

„Ovogodišnja selekcija dovela je najbolje predstave iz regiona na festival i u tom smislu je žiri imao veoma težak posao.Među kvalitetima mnogo je teže izabrati kvalitet,nego kad je on nizak.Radili smo veoma složno i nismo se mimoilazili ni kod jedne odluke“,kaže član žirija scenograf Miodrag Tabački.

U čast nagrađenih poslednje večeri festivala biće izvedena  predstava Priča o vojniku u produkciji Bitef teatra.

 

You may also like...