Tribina Udruženja invalida (video)

 

 Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize,Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Užice i  užicki odbor grupe “Glasno za zdravstvo” održali su tribinu o skriningu u okviru nedelje borbe protiv karcinoma grlića materice.

Ginekolog  Doma zdravlja Mirela Jevtić istakla je na tribini da ova zdravstvena ustanova od ove godine ima dozvolu Ministrstva zdravlja da radi skrining na karcinom grlića materice,u okviru koga ce u toku 2014. godine biti pregledano 7.500 žena.
 “Od 2008.godine Služba za zdravstvenu zaštitu žena užičkog Doma zdravlja ima specijalnu ginekološku stolicu za pregled žena sa invaliditetom,tako da će i one biti obuhvaćene ovim skriningom”,rekla je Jevtićeva.
 Čedomir Cicović ,PR udruženja istakao je da ovakve aktivnosti imaju za cilj da unaprede svest i položaj žena sa invaliditetom.
 “Ovakve tribine su način da sagledamo koliko mi sami utičemo na to da li će i koliko naš život biti bolji.Unapređenje zdravstvene zaštite od presudnog je značaja za poboljšanje položaja žena sa invaliditetom i to je jedan od primarnih ciljeva u radu udruženja” istakao je Cicović.
 Na tribini je naglašen značaj ranog otkrivanja raka grlića materice,od koga u Srbiji svake godine oboli  1.400 žena.
Zlatiborski okrug se nalazi u zoni srednjeg rizika ,sa prosecno godišnje registrovanih 45 novoobolelih žena.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.