Tribalion – avanturistička trka na Tari (VIDEO)

TARA – Na terenima Nacionalnog parka Tara danas je održana avanturistička trka “Tribalion – Zemlja medveda“ u kojoj je učestvovalo oko 550 takmičara iz osam zemalja, među kojima i 70 dece.

Takmičari su prolazili stazu savladavajući prepreke poput penjanja preko zidova, nošenja tereta, penjanja uz konopac, prelaženja vodenih površina konopcima, plivanje ili puzanje kroz blato.

Najzahtevniju rutu Tribalion Challenge, koja obuhvata stazu u dužini od 20 kilometara sa 35 prepreka, pretrčao je Ariljac Dragan Savić za sat i 39 minuta ostavivši iza sebe prošlogodišnjeg pobednika Bajnobaštanina Zorana Spirovskog koji je trku istrčao pola sata kasnije, za dva sata i devet minuta.

„Staza jeste zahtevna, ali sam tako i očekivao. Trenirao sam dosta i nisam ni ja mislio da ću ovako dobro vreme istrčati, ali tako sam disciplinovan i radim na sebi što bolje rezultate da ostvarim“, kaže Savić koji se dugo godina bivi fitnesom i trči maratone.

Pored trke Tribalion Challenge održana je i trka Tribalion Green za rekreativce, a koja je obuhvatila stazu u dužini od 10 kilometara sa 25 prepreka. Najbolji u ovoj trci je Bajnobaštanin Goran Gagić koji ju je istrčao za 58 minuta.

„Vrlo su teške prepreke, penjanje uz konopac i vučenje guma na kraju, kao i nošenje džakova 20 metara nizbrdo i uzbrdo. Definitivno i mentalna snaga ima veliku ulogu“, kaže Gogić koji se poslednjih mesec dana pripremao uz bickilizam i trčanje.

Na manifestaciji su učestvovala i deca do 14 godina koja su se takmičila u trci na 1,5 kilometar sa 10 prepreka. Pobednik je Užičanin Jugoslav Zarić.

„Samo jedan dan sam se pripremao i prvi put sam ovde.  Bilo je malo napeto, pošto ima bara i klizavo je. Bilo je naporno kad sam trebalo da prestignem prvog, ali uspeo sam na poslednjoj prepreci“, hvali se četrnaestogodišnji Zarić.

Direktor trke Boris Tomić objašnjava da su već drugu godinu od kako se trka održava prezadovoljni odzivom takmičara, jer se broj učesnika udvostručio, a da je za to „kriva“ lepota Tare i faktor iznenađenja trke.

„Svake godine će se menjati staza, trudimo se da budemo inovativni. Poenta trke i jeste iznanađenje, znaju samo kilometražu i visinski uspon, ne znaju kakva je staza i gde se nalaze prepreke i kakve su. Tara je sama po sebi posebna, priroda je prelepa, brdoviti tereni, četinarske šume i 1000 metara nadmorskee visine i idealna je za održavanje ovakvih  manifestacija“, kaže Tomić.

Posle uspeha prve dve, treća Tribalion trka, neće čekati iduću godinu, već će biti organizovana u septembru.

You may also like...