„Tri zime“ najbolja predstava 26.JPF (VIDEO)

 UŽICE-  Stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala dodelio je Ardalion za najbolju predstavu Pozorištu Promena iz Novog Sada za “ Tri zime “ po tekstu Tene Štivičić a u režiji Jasne Đuričić. Vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgrađen stav prema relevantnoj temi  koja je odlično korespodnirala sa gledalištem,navodi se u obrazloženju žirija za nagradu predstavi koja je u festivalski repertoar uvrštena naknadno, posle otkazivanja učešća Hrvatskog narodnog kazališta.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU Egonu Savinu, za režiju predstave “Pučina“ po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi “64“ po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu “64“ namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGUNenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi “Pučina“ po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u  produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi  psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi “64“ po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u  produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre  visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi

“Pučina“ po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u  produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje:Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

  1. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGUBranislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi “64“

Po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Lucidno promišljajući reski način odbrane  zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i  nežnosti.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada        POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» – ansamblu predstave“Tri zime“

po tekstu Tene Štivičić u režiji Jasne Djuričić u porodukciji Pozorišta Promena iz Novog Sada.

Obrazloženje: vrhunskom energijom i zajedništvom igre  ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna  4 sata disala sa njima.

  1. Specijalna NAGRADA ARDALION –    Marku Djokiću za dizajn svetla u predstavi “64“ po tekstu  Tene Štivičići u režji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: znalačkim postupkom Djokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave.

Užička publika najveću ocenu 4,89 dodelila je predstavi „64“ Ateljea 212.“Tri zime“ su od publike dobile ocenu 4,82 a „Pučina“ 4,70.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.