Trening bezbedne vožnje za motocikliste

UŽICE – Agenicija za bezbednost saobraćaja održava danas u Užicu trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste.

„Motociklisti i mopedisti su nedovoljno obučeni, odnoso samoobučeni su u 98 odsto slučajeva. Problem je što polaznici iz auto škola izlaze sa nedovoljnim znanjem i rizični su učesnici u saobraćaju, zato smo se mi bazirali na praktičan deo obuke. Radimo osnovne manipulacije motorom i unapređujemo veštine i znanja na terenu koje su neophodne da bi bili bezbedni učesnici u saobraćaju“, rekao je Ivan Bojović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je naveo da broj poginulih i povređenih u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine u opadanju, za devet manje motociklista i jedan manje mopedista.

Budimir Vujović, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj naveo je da je je ovo drugi trening koji se organizuje u Užicu.

„Užičani vole izazove i imamo dosta mladih ljudi koji se bave tim sportom. Da bi im omogućili da uživaju u svojoj strasti, a da ne ugrožavaju ni sebe ni druge u saobraćaju, obezbedili smo teorijske treninge i praktične na aerodromu Ponikve.  Trudimo se da povećamo bezbednost svih učesnika u saobraćaju“, naveo je Vujović.

Da su ovi treninzi od velikog značaja potvrđuje predsednik Moto kluba Užice Dragoslav Simić.

„Ja sam bio i prošle godine na treningu i tek sam tada video koliko to znači. Ceo život vozim motor i mislio sam da sve znam, a ustvari dosta stvari ne znam o motociklizmu, naprimer, ja vozim veliki motor i između čunjeva nisam mogao uopšte da prođem, a profesionalci su mi to pokazali. Vrlo je bitno što te nauče i bezbednom načinu kočenja u situacijama kada iskoči neka prepreka na putu, pešak, mačka ili se uključi auto sa sporednog puta. To su veoma bitne stvari za nas, da znamo da odreagujemo na najbolji način u datom terenutku“, rekao je Simić.

Više od 700 polaznika je prošlo treninge Agencije za bezbednost saobraćaja u 40 lokalnih samouprava.

You may also like...