Treći ciklus projekta „Moja prva plata“,17000 slobodnih radnih mesta

BEOGRAD-Ove godine započelo je sprovođenje trećeg ciklusa projekta Moja prva plata Nacionalne službe za zapošljavanje , završeno je prijavljivanje poslodavaca i u toku je prijavljivanje nezaposlenih.

Taj program je namenjen sticanju prvih radnih iskustava osoba starosti do 30 godina, odnosno kao pomoć privredi i poslodavcima da dođu do potrebnog kadra.

Nacionalna sluzba za zaposljavanje
Nacionalna služba za zapošljavanje

„Program se pokazao kao vrlo uspešan i sa odličnim efektom, posle prvog ciklusa posao je dobilo 45 posto lica. Nadamo se da će se nastaviti sa sprovođenjem programa, jer daje dobre rezultate“, ocenjuje direktorka Sektora NZS za podršku zapošljavanju Neda Milanović..

To potvrđuje i podatak da veliki broj poslodavaca 9.670, ove godine nudi 17.000 slobodnih radnih mesta.

Direktorka Sektora NSZ za podršku zapošljavanju naglašava da je novčana pomoć, na mesečnom nivou, u trećem ciklusu 25.000 dinara za osobe sa SSS i 30.000 sa VSS.

Poslodavac, u cilju motivacije, može da isplati dodatna novčana sredstva osobi koju je angažovao, ali u iznosu koji ne sme biti veći od onog koji isplaćuje NSZ.

Milanovićeva napominje da se problem deficitarnih kadrova rešava kroz saradnju sa obrazovnim sistemom i dodatno obučavanje nezaposlenih, ali i konkretnim merama aktivne politike zapošljavanja koje uključuju obuku nezaposlenih osoba i kod poslodavaca.

U tom smislu, ona navodi i da je uvoz radne snage opcija koja se aktuelizuje jedino ukoliko se u Srbiji ne obezbedi kadar koji je potreban poslodavcu i da najviše inostranih radnika dolazi iz Kine, Turske, Rusije, Severne Makedonije i Albanije.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.