Treća sreća: Počela izgradnja zlatiborske gondole (video)

TORNIK-Nalivanjem prvog betonskog stuba na najvišem zlatiborskom vrhu Tornik,danas je simbolično otpočela izgradnja najduže panoramske gondole na svetu dužine 9 kilometara  od Zlatibora do Tornika.

Posle višemesečnog sporenja između opštine Čajetina i Ministarstva građevinarstva izdata je u julu  dozvola za izgradnju ,ali poslednje stanice na Torniku.

“Projekat zlatiborske gondole je po mnogo čemu jedinstven,tako da nećemo imati samo najdužu panoramsku gondolu na svetu,već će ona biti građena od kraja ka početku.Al;i opstrukcija vlastri nas neće zaustaviti u ovom poslu koji vodi u budućnost celu opštinu Čajetina,ali i Srbiju”,poručio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić objasnila je da je opština Čajetina podnela državnim institucijama zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje.

“Ostalo je još u katastru da se završe administrativne procedure za sprovođenje urbanističkog projekta za izdvajanje parcele na početnoj stanici.Nakon toga će se raditi dokumentacija za međustanicu na Ribničkom jezeru i za stubove.Očekujem da će sve dozvole biti izdate do kraja godine”,rekla je Božanićeva.

Deo radova na izgradnji gondole započet je u februaru i maju ove godine bez dozvole na dve narodne mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu”,u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu opštini Čajetina za završnu stanicu na vrhu Tornika.

Izgradnju gondole finansira sa 13 miliona evra opština Čajetina iz svog budžeta.

 

You may also like...