Traži se mesto više na Zlataru (VIDEO)

ZLATAR – Zatvorenost granica naterala je turiste da letuju na domaćim planinanama, a jedna od njih je i Zlatar. Turisti pretežno rezervišu seoska domaćinstva kako bi odmor proveli izolovani od gužve, pa su hoteli ostali nedovoljno popunjeni.

Prijatna klima, vidikovci od kojih zastaje dah, reke i jezera, kao i veliki broj sportko rekreativnih sadržaja samo su neki od razloga da turisti posete Zlatar.

Zlatar
Foto ZooMUE

„Ovde je najbolja priroda, najmanja gužva, im apuno toga da ponudi“

„Živim u Negotinu na 30 metara nadmorske visine, pa sam došao sa suprugom da budemo iznad 1000 metara“

„Idmeo malo na Sopotnicu, do manastira Mileševa, da vidimo Prijepolje“, kažu posetioci.

Iako su otkazane grupne posete, individualni turisti su doprineli da letnja sezona bude uspešna. Sve je više onih koji prilikom odabira smeštaja prednost daju seoskim domaćinstvima, pa su hoteli slabije popunjeni.

„Traži se mesto više na Zlataru, teško je ovih dana naći smeštajne kapacitete koji su slobodni. Pored seoskih domaćinstava tu su apartmani i domaće radinosti jer su ljudi zainteresovano za odvojene celine“, rekao je direktor Turističke organizacije Zlatar Branko Pucarević.

Zlatar šuma
Foto ZooMUE

Zlatar je dobio i nove sadržaje poput vidikovca Hodžina stena i zip lajna, a u planu je izgradnja novih sadržaja u oblasti sportskog turizma.

„Potpisali smo skoro ugovor sa MInistarstvom trgovine i turizma, a vrednost investicija je 6 miliona dinara, a radi se o izgradnji novih staza za pešake i bicikliste“, kaže Pucarević.

Prva asocijacija na Zlatar je su kanjon reke Uvac i zlatarska jezera koji privlače veliki broj turista. Zbog velikog prirodnog značaja u rezervata Uvac svaka aktivnost poput obilaska letelicama mora imati dozvolu od nadležnih organa.

Zlatar
Foto ZooMUE

„Svaka aktivnost koja se odvija u Rezervatu mora prethodno da bude najavljena od upravljača odnosno od Rezervata Uvac, kao i Zavod aza zaštitu prirode gde se daju mišljenja za pojedine aktivnosti. Preleti helikoptera moraju biti prijavljeni kako Zavodu tako i Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo“, kaže čuvar prirode i koordinator za turizam u Prirodnom rezervatu Uvac Stevo Radovanović.

Reka Lim i tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko bogata su ribom, pa je ovo idealna planina i za ljubitelji ribolova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.