Toplana u Užicu zatražila poskupljenje grejanja za skoro 18 odsto

UŽICE-Gradska toplana u Užicu je zatražila poskupljenje grejanja za 17,9 odsto i, ukoliko to odobri Gradsko veće domaćinstva bi, umesto sadašnjih 119,97 dinara, plaćala 141,31 dinar po kvadratnom metru.

Užičani tu uslugu plaćaju svih dvanaest meseci tokom godine. Za stan od 60 kvadrata, ako se usvoji novi cenovnik, to bi bio mesečni trošak od skoro 8.500 dinara, odnosno 101.743 dinara godišnje.

Ako Gradsko veće usvoji novu cenu, biće to drugo poskupljenje te usluge u gradu za poslednjih devet meseci ove godine.Prvo poskupljenje od devet odsto je bilo usred grejne sezone, u januaru, ali gradska vlast je odlučila da se novi cenovnik primenjuje od 1. juna.

Od 12 kotlarnica tog preduzeća, devet koriste gas i imaju mogućnost da koriste mazut, dve pelet i jedna koristi mazut.

foto.grad uzice

„Od poslednjeg zahteva kojim smo tražili poskupljenje, poskupeli su struja, mazut, gas i pelet.  Prošle godine, samo za energente za celu grejnu sezonu, bilo nam je potrebno oko 350 miliona, ali sa sadanjim cenama biće nam potrebno oko 530 miliona, što je 180 miliona dinara više i zbog toga tražimo poskupljenje“, kazao je za Danas Branko Flipović, direktor JKP Gradska toplana.

Za celu grejnu sezonu, kaže, potrebno je oko 2.000 tona mazuta, od kojih je oko 400 tona već uskladišteno, dok će se ostatak kupovati sukcesivno, jer to prdeuzeće nema tolike skladišne kapacitete.

„Na zalihama imamo i oko 50 odsto potrebnih količina peleta, a imamo sklopljene ugovore o isporuci i peleta i gasa tokom grejne sezone“, dodao je naš sagovrnik.

On je naveo da, trenutno, građani tom preduzeću duguju 164 miliona, a privreda i ostali oko 20 miliona dinara.

Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, Filipović kaže da bi radijatori u gradu mogli da budu topli od 1. oktobra.

„Užice ima fleksibilniju odluku o početku grejne sezone od ostalih gradova i, ukoliko bude jedan dan zahlađenje ispod 12 stepeni, narednog dana počeće grejanje“, kaže Flipović.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.