Tone smeća ponovo plutaju Limom

PRIBOJ – Tone i tone raznog otpada sa Bistrice kod Nove Varoši od jutros se velikim kamionima – kadama – otpremaju ka Regionalnoj deponiji „Duboko“ kod Užica.

Otpad na Potpećkom jezeru
Foto: ZooMUE

Radi se o smeću koje je nabujala reka Lim u dva talasa, najpre u novembru, zatim i decembru, donela sa crnogorskih nesanitarnih deponija i nanela na lančanicu, plutajuću barijeru na dva i po kilometra od brane Potpećkog jezera na teritoriji Priboja.

Uporedo sa otpremanjem smeća danas je nastavljena akcija čišćenja područja oko lančanice u kojoj učestvuju Opština Priboj i Ekološko udruženje „Jastreb“ iz ovog grada.

-Smeće koje izvlačimo iz jezera manjim kamionima otprema ka Bistrici, gde je na platou kod železničke stanice formirana pretovarna stanica, a odatle se vellikim kamionima koje nam je ustupio EPS otprema za Užice – objasnio je Siniša Laković, predsedik „Jastreba“.

Transport smeća ka deponiji „Duboko“ trebalo je da krene juče, ali je kamione u tome omeo sneg u području Nove Varoši.

Preko 200 kamiona sa smećem iz Potpećkog jezera, objašnjava Laković, do sada je dopremljeno u Bistricu.

-Posle bujanja Lima u novembru, kada je reka na lančanicu donela desetak hiljada kubika otpada, mi smo otpočeli akciju čišćenja ali je nismo završili do kraja. Zbog najave novog talasa nivo jezera je morao biti ispušten zbog čega smo obustavili akciju. Onda su sredinom decembra stigle nove količine smeća zbog čega je po nalogu Ministarstva za zaštitu životne sredine organizovano novo čišćenje u koje su se uključili i EPS i „Srbijavode“ – objašnjava Laković.

U Potpećkom jezeru, kaže on, ima još mnogo smeća oko lančanice, koje se ka obali gura uz pomoć remorkera i čamca i vadi bagerima EPS-a. Sutra bi trebalo da budu dopremljeni kiperi – četvoroosovnci koji će olakšati transport smeća iz jezera do pretovarne stanice.

-Otpad koji se skuplja u Potpećkom jezeru ne potiče sa teritorije Priboja, a opet mi Pribojci najviše trpimo i najviše se angažujemo oko čišćenja jezera – poručuje Laković.

BLIC

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.