Tomović: Videćemo ekstremno zagađenje u narednih 100 godina

POŽEGA – Potencijalne opasnosti geoloških istraživanja litijuma i jadarita i dugoročne posledice po prirodu, biljni i životinski svet, život i zdravlje čoveka su bili u fokusu tribine nazvane „Copy Loznica/Paste Požega, održane u petak u sali MZ Požega u organizaciji udruženja građana Inicijativa za Požegu.

Netaknuta priroda nema cenu, rudnici litijuma ne bi bili motor razvoja Srbije nego kočnica zbog čega je važno osvestiti se, udružiti i ne dopustiti kompanijama, poput Rio Tinto, da dođu i kopaju, poručili su predstavnici Skupštine slobodne Srbije sa tribine u Požegi istakavši da će u suprotnom Srbija, sa oko 1,1 odsto rezervi litijuma, postati rudna kolonija.

„Mi tu nećemo videti ništa sem ekstremnog zagađenja i to u sledećih minimum nekoliko stotina godina“, poručila je sa tribine u Požegi profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu dr Ljiljana Tomović naglasivši da će uskoro biti neisplativo vađenje litijuma iz ruda i da su litijumske baterije pred izumiranjem.

„Litijum gubi bitku za pet do deset godina dominacije i to nije pitanje zelene agende i dogovora Evrope nego je to već završena priča. Litijum će biti prevaziđen što znači da neko želi na brzinu da se obogati. Ovo je pitanje grabeži na svetskom nivou“, rekla je Ljiljana Tomović.

Foto: Luna

Na domaća i iskustva stranih zemalja je ukazala profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Biljana Stojković istakavši da su istraživanja postojanja rude na pojedinim mestima zagadila podzemne vode i celokupnu vegetaciju.

Profesor dr Zoran Radovanović je ukazao svaka tehnološka operacija, i klasična eksploatacija litijuma i jadarita, nose velike rizike po zdravlje i životnu sredinu.

„Čoveka uhvati jeza kada pomisli da će u Jadar svakog dana stizati hiljadu tona sumporne kiseline koja uz hlorovodoničnu predstavlja najjaču kiselinu. To je toliko teretnih vagona, a jedan da se prevrne bi bila katastrofa“, rekao je Radovanović

Rio Tinto i spin of kompanije, prema navodima Stojković, ne otkrivaju tehnološki proces pod izgovorom da je to poslovna tajna.

Izvor: Luna

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.