„Titov jelovnik“ u ponudi zlatiborskog kompleksa (VIDEO)

ZLATIBOR – Takozvani „Titov meni“ odnedavno je u ponudi kompleksa „Titova vila“. Baziran na pisanim svedočanstvima o gastronomskim prohtevima Josipa Broza, ovaj jelovnik kreiran je sa težnjom da u njemu budu zastupljeni i elementi lokalne kuhinje.

Jelovnik je kreiran prema dve knjige Brozovog ličnog laboranta i saputnika, Branka Trbovića, a selekcija je napravljena među više od 25 hiljada jela.

„Nismo mogli da se odlučimo između jela koje je Tito služio Elizabet Tejlor ili Sofiji Loren, pa smo stavili oba. Ima i jelo koje je probao sa Brankom Ćopićem, ili jelo koje mu je služila engleska kraljica. Rangirali smo jela prema značaju poznatih ličnosti. A drugi deo jelovnika čine tradicionalna jela ovog kraja, na šta smo posebno ponosni“, kaže kustos „Titove kuće“, Katarina Trnavčević.

Uz svako od ponuđenih jela ide i posebna priča, vezana za određeni događaj ili ličnost. Poseban izazov bio je naći balans sa ponudom hrane sa ovog područja.

„Našli smo balans. Radimo sa mesom iz našeg područja, s tim što je sve prilagođeno tim receptima. Tu je i kačamak, koji se smatra da je bio jedno od Titovih omiljenih jela“, istakla je Violeta Tomić, glavna kuvarica apartmanskog naselja „Titova vila“.

Taljatele jedna od glavnih ponuda na Titovom jelovniku
Foto: ZooMUE

Istaknuta su i neka od jela koja su posebno zainteresovala kreatore menija.

„Taljatele koje su spremane sa Sofijom Loren su tu. One nisu baš zahtevne za pripremu, ali im težinu daje ime poznate glumice. Tu je i „biftek De Gol“, klasičan biftek, ali uz prisutni šmek Francuske“, dodaje glavna kuvarica.

Prema najavama, jelovnik će biti dodatno proširen u narednom periodu, ali napominju da će on biti samo deo celokupne ponude objekta, bez želje da na bilo koji način postane opterećenje i jedino po čemu će ih prepoznavati.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.