Titan-dioksid uzrok nedavnog zagađenja reke Đetinje

UŽICE – Promena boje reke Đetinje i uginuće ribe, koje se dogodilo 6.septembra, izazvano je velikom koncentracijom čestica titan-dioksida u vodi. Policija pokrenula istragu protiv nepoznatog lica.

nemanja-i-dunja

Foto Nenad Kovačević

To je, na osnovu analiza Zavoda za javno zdravlje iz Užica, saopštila Dunja Đenić, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, objasnivši da je u pitanju praškasta bela materija, koja se koristi u proizvodnji boja, lakova, premaza i  građevinsrstvu.

„Analizom uzoraka sa mesta uliva Koštičkog potoka u Đetinju utvrđeno je prisustvo suspenzije prljavo bele boje koja potiče od neuobičajeno visokog sadržaja titanijum dioksida u vodi. “
Titanijum dioksid je beli pigment, odnosno, aditiv koji se koristi u proizvodnji građevinskih materijala, svih vrsta boja, namaza i lakova. Ovo je vrsta neorganskog pigmenta, čija je boja prilično postojana. Po njenim rečima zakon nije propisao koje su granične vrednosti titanijum dioksida dozvoljene u otvorenim votokovima ili bilo gde. Međutim, kako je istakla, svaka materija u povećanoj količini može biti opasna za živi svet.

Nemanja Nešić, zemenik gradonačelnika je istakao da je policija započela istragu i da je podnela krivičnu prijavu protiv neponatog lica za krivično delo zagađenje životne sredine.

Službe MUP-a ćeu narednom periodu u koordinaciji sa našim službama, pre svega sa komunalnom policijom, pokrenuti opsežnu istragu i nadamo se da će ubrzo biti identifikovan zagađivač. Želim da istaknem i jasnu nameru grada Užica da će koristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da se obračuna sa svim pojedincima ili institucijama koje su dale sebi za pravo da zagađuju reku Đetinju. Obećavam da neće biti nedodirljivih i zaštićenih u ovom procesu. Želimo da javnost ovog grada konačno sazna istinu,- istakao je Nešić.

Za krivično delo zagađenje životne sredine, osim novčane kazne, predviđena je i zatvorska kazna do pet godina.

You may also like...