Tijani sestra donor za transplataciju materice (VIDEO)

UŽICE – Posle borbe sa teškom bolešću, Užičanka Tijana Aničić sprema se za još jedno životno iskušenje – transplataciju materice. Kako bi pomogla Tijani da postane majka za donorstvo se odlučila njena sestra po majčinoj liniji, Milica.

U trenutku kada se odlučila na zamrzavanje embriona Tijani je rečeno da se donori veoma teško nalaze u slučajevima ovakvih transplatacija. Jedan telefonski poziv doveo je do toga da se ovakva prognoza opovrgne.

„Suprug i ja smo se već bili odlučili za zamrzavanje embriona i za borbu za surogat majčinstvo. Razmišljali smo o transplataciji, gde bi donori bili moja majka ili svekrva, ali one su u ozbiljnim godinama, a ni krvna grupa se nije slagala. Onda mi je brat preporučio da zovnem Milicu, ja zaista nisam znala kako da je pitam tako nešto“, kaže Tijana Aničić.

„Odmah sam joj rekla da ne dolazi u obzir da bilo ko bude donor osim mene, koja sam joj sestra. Nekoliko trenutaka je bio tajac na telefonskoj vezi, posle čega sam čula njen plač. Zaista bih joj ozbiljno zamerila da se obratila za pomoć bilo kome drugom“, kaže Milica Popović, Tijanina rođaka.

Tijana kaže da nema nikakvih bojazni po pitanju eventualnih rizika u slučaju transplatacije, jer ima potpuno poverenje u svog doktora. Embrione je zamrzla u junu, a neophodno je da od trenutka transplatacije prođe šest meseci kako bi oni mogli da se koriste.

„Ni ja, ni sve ostale žene koje su u grupi u kojoj sam i ja, a koje su ostale bez materice usled bolesti ili su rođene bez materice, nemaju nikakvih sumnji u našeg doktora Milana. Ne plašimo se“, dodaje ona.

Sa druge strane, Milica priznaje da se susretala sa sumnjama ljudi iz svog okruženja, ali kaže da njeno mišljenje niko nije mogao da promeni.

Milica Popović donor za transplataciju materice
Foto: Printscreen

„Ja nemam klasičnu porodicu, nemam supruga, a moja ćerka je već srednjoškolka. Teško da mogu zamisliti sebe sa bebom u 37. godini“, kaže Milica.

Do sada je sakupljeno 20.000 evra, što je manje od polovine ukupne sume koja je potrebna za Tijaninu transplataciju. Deo sredstava prikupljen je dobrovoljnim akcijama njenih sugrađana.

„Zaista dugujem veliku zahvalnost mojim Užičanima. Da oni nisu pokrenuli ove akcije, ja sigurno nikada ne bih ni izašla u javnost sa svim ovim“, dodaje Tijana.

Kao pozitivan pomak vidi činjenicu što je nedavno omogućeno da se embrioni zamrznu o trošku države, što ona nije bila u prilici da uradi. Ističe da, iako je mogla, nije želela da sa suprugom iskoristi priliku u inostranstvu, jer sebe smatra lokal patriotom i želi da joj se dete rodi u Srbiji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.