“ Tesla na Đetinji “ (video)

UŽICE-Manifestacijom „Tesla na Đetinji“ 10. jula u Užicu će biti obeleženo 159 godina od rođenja Nikole Tesle, 115 godina od nastanka Centrale pod gradom i Dan nauke u Srbiji.

 

  „Tesla na Đetinji” počeće  otvaranjem izložbe u užičkom Muzeju: o Tesli i njegovoj zaostavštini, gradnji prve hidrocentrale
„Na staroj hidocentrali  se održavaju dva predavanja: na temu „Tesla i 21. vek” govoriće prof. dr Božidar Radenković, a o Tesli i Nobelu novinar i publicista Stanko Stojiljković.Učestvovaće i naučnik Vladimir Reković iz CERN-a.Biće prikazan i film o Teslinom životu i emisija o hidrocentrali.U umetničkom  delu programa učestvuju Braća Teofilović, mladi iz Etno-udruženja „Zavičaj” iz Zlakuse, izvođači srpskih junačkih pesama uz gusle kakve je i Tesla voleo i drugi „,najavila je  predsednica Organizacionog odbora Jelena Božović.

 

 Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da su Užičani ponosni što svoj grad mogu nazvati jednim od Teslinih gradova uz njegove rodne Smiljane, Njujork,Budimpeštu…
“ Tesla nikada nije boravio u Užicu, ali Užičani imaju tu privilegiju da je u njihovom gradu izgrađena prva central u Evropi I druga u svetu po Teslinom principu polifazne struje – rekao je Petković koji je u ime lokalne samouprave izrazio zahvalnost Udruženju Užičana i Udruženju “Srpski krivak” što su inicirali održavanje manifestacije “Tesla na Đetinji”sa željom da ona postane tradicionalna posebno zbog jubileja iduće godine – 160 godina od Teslinog rođenja“,rekao je Petković.

 

 Kustos Narodnog muzeja u Užicu Goran Novaković  navodi da se Muzej u manifestaciju “Teslini dani” uključio sa dve izložbe “Hidrocentrala pod gradom” autora Radivoja Papića koja hronološki prikazuje istorijat i rad centrale od osnivanja do 2000. godine kada je rekonstruisana koju posetioci mogu videti u centrali u petak od 14 do 22 sata. 
Drugu postavku o nastanku centrale posetioci mogu videti u Narodnom muzeju na kojoj će pored drugih svedočanstava i fotografija kao eksponat biti izložen i mesingani čekić kojim je kralj Aleksandar Obrenović postavio kamen temeljac za gradnju prve hidrocentrale po Teslinom principu polifaznih struja na Balkanu i Srbiji.

 

Povodom manifestacije “Tesla na Đetinji” u Malom parku postavljena je skulptura nazvana „Lebdeći Tesla“, rad  Dragana Radenovića I na ovom mestu će ostati izvestan period.
 Organizatori manifestacije „Tesla na Đetinji“ su grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i Udruženje „Srpski krivak“.
ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.