Počelo testiranje kolektivnog imuniteta na Covid-19 (VIDEO)

UŽICE – Zavod za javno zdravlje Užice počeo je sa uzimanjem uzoraka za testiranje kolektivnog imuniteta na virus covid 19. Testirano je pet porodica iz Zlatiborskog okruga, a uzorci se obrađuju na Intitutu za primenu nuklearne energije u Beogradu.

Na teritoriji Zlatiborskog okruga broj zaraženih se smanjuje i više nema straha od korona virusa kao na početku epidemije. Užičani sada razmišljaju o novoj temi – testiranje na kolektivni imunitet.

Zavod za Javno zdravlje Užice
Rad sa uzorcima u Zavod za javno zdravlje Užice Foto: ZooMUE

„Ne bih imao potrebu za testiranjem, ako bi trebalo da me izaberu zašto ne bih. U svakom slučaju da to bude besplatno“,

„Čii je jedno mrtvo na nivou cele Srbije znači da je stečen neki imunitet“, kažu sugrađani za ZooMUE.

Do sada je testirano pet porodica iz Užica, Kosjerića, Bajine Bašte i Požege što je dvadeset ispitanika, a optimalan broj testiranih za Zlatiborski okrug je trideset.

„To je serološko ispitivanje krvi koje procenjuje da li su stvorena antitela na virus dnosno da li je neka osoba bila u kontaktu sa virusom ili ne. S obrzirom da svi ispitanici popunjavaju anketu procenjujemo da li je osoba, ako je bila u kontaktu, bila asimptomatski ili je imala određene simptme“, kaže Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Porodice su izabrane metodom slučajnog odabira iz grupe podataka odakle se uzimaju adresa i kontakt telefon.

„Jedini kriterijum da neko ne učestvuje istraživanju je ako može da dođe do kontraindikacija zbog uzimanja krvi iz vene. Ako je osoba preležala kovid 19 nje isključena iz istraživanja. Sve osobe starije od sedam godina mogu da budu uključene u istraživanje s tim što neki član može da odbije učestvovanje u istraživanju tako da od toga zavisi koliko ćemo članova porodice testirati“, rekla je Ristovićeva.

Testiranje je počelo pre dve nedelje i uzorci se šalju Institutu za primenu nuklearne energiije u Beogradu. Istraživanje će trajati nekoliko meseci, a cilj je da se proceni raširenost virusa i otpornost populacije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.