“Terzića avlija” posebno zadovoljstvo (VIDEO)

ZLAKUSA – Selo Zlakusa nadaleko je poznato po grnčarji, ali već više od 20 godina u tom selu postoji i Etno park “Terzića avlija”. Vlasnik parka, sačuvao je svoju dedovinu,  i tu razvio porodični biznis, koji je ipak i deo posebnog zadovoljstva.

Nakon 19 godina života u Beogradu, Saša Drndarević, odlučio je da se vrati u Zlakusu, gde je i rođen, kako bi od propadanja sačuvao svoju dedovinu. Kaže da je uvek želeo da nešto napravi u svom selu.

”Kada se ispostavilo da je tetka kojoj je pripalo ovod domaćinstvo rešila da proda, ja sam se odmah javio, da ne bi neko drugi kupio. Bilo mi je žao da to nestane sa lica mesta. Bilo ko drugi da je kupio to bi sigurno završilo na drugi način, srušili bi ove stare kuće, koje su tada bile u lošem stanju. Imao sam želju da to i oživim”, priča Saša Drndarević, vlasnik Etno parka “Terzića avlija”.

To je i učinio. Svoju zbirku, koju godinama kao kolekcionar sakuplja, želeo je da predstavi i drugima. Posetioci su to mogli da vide prvi put 2002.godine.

“Posetepeno smo uvodili jedno po jedno. Prvo je bilo taj muzejski deo, postavka  eksponata zbirke, galerije. Zatim smo uveli da se posetioci osveže sa domaćim sokovima i rakijama, nakon toga smo uključili domaća jela koja se pripremaju u našim zlakuškim grnčarskim loncima. Potom su gosti izrazili da prenoće, pa smo izgradili nekoliko apartmana, ali smo tu ponudu proširili da bi smo uključili šro vše okolna domaćinstva.”

Etno park Terzića avlija
Foto: ZooMUE

Uz sve to, Saša, njegova porodica, ali i saradnici, pokrenuli su brojne akcije i sadžaje. Markirali su oko 60 km pešačkih staza, osnovali Etno udruženje Zavičaj, koje ima folklorni ansambl i pevačke grupe.

“Počeli smo da radimo međunarodne eko kampove, kroz koje je za deset godina prošlo stotinak studenata iz 26 država, pa smo očistili kompletno selo. Posle 15 godina videli smo da je lokalno stanovništvo je naviknuto n ate keološke akcije pokrenulo čiščenje sela, što znači da smo uticali na ekološku svest stanovništva.”

Tokom protekle dve decenije ovde je boravio veliki broj zanimljivih gositju.

“Bilo je dosta našim poznatih estradinih umetnika, glumaca, stranaca, ambasadora, zatim zanimljivih grupa iz daleke Indonezije. Pre korone smo imali redovne grupe iz Poljske, Malte, Izarela, Španije i drugi zemalja.”

Uz Terzića avliju, stari grnčarski zanat i Potpećku pećinu, koja se nalazi u neposrednoj blizini, turoperateri su prepoznali ovo selo kao nezaobilazno mesto za posete gostiju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.