“Tata, mama ako me voliš pročitajmo”


UŽICE-U okviru Programa obeležavanja Dana grada u Narodnoj biblioteci priređena je promocija knjige “Tata, mama ako me voliš pročitajmo” autora doktora Zoran Dimitrijević i doktorke Maje Lazić.

Iako u penziji neuropsihijatar Zoran Dimitrijević, kako sam kaže, nije mogao da miruje znajući da još može pomoći i mnogo toga uraditi za zdravo detinjstvo i zdravu mladost naše dece. On je 1995. godine izdao knjigu “Tata, mama ako me voliš pročitaj” i tako pružio mogućnost roditeljima da svojoj deci daju odgovore na veoma važna i često postavljana pitanja. Sada je otišao korak dalje, pa je zajedno sa doktorkom Majom Lazić napisao i odgovore.

foto.grad uzice

“Upotreba alkohola i narkotika, poremećaji ponašanja, sve niža donja granica za stupanje u intimne odnose kod devojčica, neženjene trudnoće kod maloletnih devojčica sa prisutnim seksualnim poremećajima i nasiljem, uz svakodnevno sagledavanje daljeg pogoršanja, odvele su nas na put da pokušamo da pomognemo deci i roditeljima, ali i celokupnom društvu. To smo učinili ovom knjigom koja daje odgovore na pitanja dece i mladih od drugog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole. Smatramo kao autori u učesnici programa u prevenciji poremećaja ponašanja, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci, koji su davali određene pozitivne rezultate, da knjiga može da posluži u razvoju ovih aktivnosti”, rekao je Dimitrijević na promociji knjige.

Psihijatar Maja Lazić je i jedan od članova tima koji je formiran od strane Republičke komisije za borbu protiv narkomanije.

“U knjizi su veoma jednostavni, a sa druge strane stručni odgovori na najčešće postavljana pitanja od strane dece i mladih, koji neće morati da “guglaju” u moru informacija kako bi dobili onu pravu i najbolju za njihov uzrast. Radeći na odeljenju psihijatrije mogu samo da kažem da je došlo do porasta alkoholizma kod sve mlađih osoba i da se ta granica kada počinje da se konzumira alkohol sve više spušta. Čak i granica puberteta spuštena je za par godina, mnogo je veći broj pokušaja suicida, upotrebe psihoaktivnih supstanci i zato svi moramo da posvetimo pažnju ovim pitanjima”,istakla je Lazićeva.

foto.grad uzice

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da je javno zdravlje i zdravlje svih sugrađana prioritet broj jedan, u koji gradska vlast ulaže velike napore i značajna finansijska sredstva.

“Borimo se za čistiji vazduh u gradu, radimo na podizanju svesti u pogledu važnosti vakcinacije protiv korona virusa, rešavamo probleme vezane za očuvanje životne sredine. Svesni važnosti edukacije najmlađih podržali smo i ovaj projekat, jer želimo da sva naša deca budu zdrava i usmerena na prave vrednosti, daleko od svih poroka koji ugrožavaju njihovo zdravlje i živote, a neposredno i zdravlje i živote članova porodice. Sa tom namerom gradićemo igrališta i sportske terene, otvarati omladinske klubove i stvarati uslove za kvalitetno provedeno vreme.Volite i čuvajte svoju decu, a uz ovu knjigu sa njima pričajte otvoreno o svemu. To garantuje zdravo odrastanje ali i zdravu budućnost”, poručila je gradonačelnica.

foto.grad uzice

Izdavač knjige je Narodna biblioteka , a generalni pokrovitelj grad Užice i biće distribiurana u sve osnovne i srednje škole u gradu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.