Tara safari – avantura za sve (VIDEO)

TARA – Turista danas kada dođe na destinaciju traži što više sadržaja. Toga su svesni i u planinskim turističikim centrima. Zato su na Tari osmislili safari, vožnju vojnim kamionima, obilazak vidikovaca i ručak u prirodi.

Povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, netaknuta priroda, na srednjoj nadmorskoj visini od hiljadu metara, odlike su Tare, planine, koja je još 1981.godine proglašena za Nacionalni park. U toj prirodi, priliku da uživaju, imaju svi oni koji je posete, a Tara safari nudi mogućnost da se u vojnim kamionima obilazi ova planina.

“Vožnja kreće od hotela Omorika i prvo obilazimo vidikovac Oslušu, nakon toga idemo na Oštru stenu i na Sokolarica. Druga varijanta safarija koja je manje izuazovnija, podrazumeva pešačenje od 3,5 kilometra kroz prirodu do jezera Jarevac, gde nas čekaju vojni kamioni. Nakontoga se penjemo na Borovo brdo, gde nas očekuje ručak u prirodi, i nakon toga je povratak u hotel”, kaže Lazar Lazarević, iz Vojne ustanove “Tara”.

Među prvima koji su prošli ove godine tu turu, bili su zaposleni u medijima. Osetili šta sve čini ovu planinu. Adrenalina nije nedostajalo tokom vožnje, šetnje kroz šumu, spuštanja do vidikovaca.

Tara safari
Foto: ZooMUE

“Neverovatno je kakav osećaj čovek ima i ono kada smo se vozili vojnim kamionom, Moram da priznam da je to meni bio poseban izazov. Čak sam uspela da sednem i za volan, ali mi nisu dali da ga vozim”, kaže novinarka užičke TV Lav, Zorica Đoković.

“Svidela mi se ova kratka kako ga koga ruta od tri kilometra. Sviđa mi se što smo imali priliku da zađemo više u šume i nije samo bazirano samo na vidikovcima ili mestima gde turisti vole da budu”, kaže novinarka Telegrafa Marta Petrovič.

Videli smo košutu danas, kada je pretrčala put. Očekivali smo da ćemo videti medveda, ali izgleda da se nisi probudili tako rano, u svakom slučaju sjajna stvar”, kaže snimatelj Jovica Vučković.

Kraj ovog safarija rezervisan je za ručak u prirodi, na Borovom brdu, tamo gde se hrana jedino može pripremati u vojničkoj kuhinji.

Tara safari
Foto: ZooMUE

“Mi spremamo naša tradicionalna jela, koja su pripremali naši preci. Tu su svadbarski kupus, vojnički pasulj, sačevi, rebra, mladi krompir… Zanimljivo je jer nisu klasični uslovi, nije klasična kuhinja priroda je, sprema se na neki starinski način, vojni. Koliko je nama zanimljivo, posebno je zanimljivo poseticvoima Tara safarija”, kaže šef kuhinje Nacionalnog restorana “Javor”, Igor Jakić.

Ove ture, koje traju četiri do pet sati, namenjene su svima koji vole akciju, ali i pravim ljubiteljima prirode. Najmlađi putnici propšle godine imali su tri odnosno četiri godine, a najstariji 82 godine.

“Ova tura nije samo zanaše goste, već je sa sve posetioce Tare. Ovo je način da upoznaju Taru sa našim iskusnim vodičima, jer će obići neka mesta do kojih sami ne bi mogli da dođu. Mali broj gostiju koji dođu individualno, teško da će obići  ova tri vidkovca i jezero Jarevac.Tako da je ovo jedinstena prilika da upoznaju Taru na pravi način”, kaže Lazar Lazarević, iz Vojne ustanove “Tara”.

Gostima Tare, koja nije doživela građevinsku ekspanziju kao druge planine, na raspolaganju su brojni sportsko – rekreativni, zabavni i drugi sadržaji, svakako uz  odličnu gastronomsku ponudu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.