Tandem biciklistički maraton stigao u Užice (VIDEO)

 

UŽICE – Iz Kragujevca je danas  krenuo 14. Tandem biciklistički maraton “Kragujevac – Mostar 2017“. Posle Čačka biciklisti su na putu ka Mostaru posetili Užice, gde im je priređen tradicionalni prijem u Gradskoj kući.

Foto: Dragan Karadarević

Ovogodišnji maraton vozi sedam solo biciklista i jedan tandem paraolimpijaca. Maraton  je pokrenuo paraolimpijski klub Junior, s ciljem da poveže sportiste sa invaliditetom u ovom delu Balkana.

„Znači inkliziju, znači prijateljstvo i znači sve ono što ljudima u svakodnevici treba, znači puno pozitivne energije i znači jednu tradiciju koju ne treba prekidati. Četrnaest godina tradicije koja se spaja sa tradiciojom skakača sa visinskih skakaonica i to je dovoljno da traje“, kaže paraolimpijac  Goran Nikolić.

Učesnici će preći trasu dugu oko 440 kilometara i napraviće kraće predahe u gradovima kroz koje prolaze, u Čačku, Užicu, Višegradu i Sarajevu.

„Posle Užica idemo u Drvengrad, a potom idemo u obilazak kulturno istorijskih spomenika, kompleksa Četvrte neprijatekljske ofanzive i srušenog mosta  na Neretvi koji je srušen kada je sniman film sedamdesetih godina“, kaže predsednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg maratona  Miroslav Aksentijević.

Ove godine, za raziku od prethodnih, učestvuju samo rekreativci, a ne i profesionalni biciklisti. Plan je da prvog dana ekipa iz Kragujevca stigne u Užicu, drugog u Višegrad, trećeg u Sarajevo i četvrtog dana do odredišta, tačnije do Mostara.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić rekao je da se Užice  uvek raduje da ugosti učesnike maratona,a da im je ove godine obezbeđeno i prenoćište i ovom gradu.

Maraton organizuju Paraolimpijska akademija “Junior”, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Biciklsiti maratonci  u Mostar stižu u subotu.

Manifestacija Tandem biciklistički maraton “Kragujevac – Mostar” nastala je 2004. godine u čast obnovljenog starog mosta na Neretvi, kada je cilj biciklista oštećenog vida bio da na jedinstven način čestitaju gradu pobratimu ponovno spajanje dveju obala Neretve u starom jezgru koje je pod zaštitom UNESCO. Iste godine se rodila ideja o tradiciji manifestacije koja je već nakon prvog odlaska prepoznata kao nova pokretačka energija obnavljanja regionalne prekogranične saradnje.

 

You may also like...