Taktilno u umetnosti (video)

UŽICE – Gošća XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala bila je dr Selma Porobić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli. U Muzeju JPF u nastajanju održala je interaktivnu radionicu za koju su pokazali interesovanje užički učenici i studenti.

selma-Završila sam osnovnu i srednju muzičku školu, zatim Muzičku akademiju teoretsko-pedagoški smer, a onda me je život odveo u drugom pravcu-magistrirala sam i doktorirala pedagogiju. Moja ljubav, moj život, sve što sam ja jeste muzika, a čini mi se da ona predstavlja mnogo i u životima drugih. U razgovoru sa odgajanicima i kolegama  prepoznala sam da svi zanemarujemo emocije. Zanemarujemo šta nas to dotiče u životu, a to osjetilno, doticajno, jeste taktilno. Zbog toga sam radionicu nazvala taktilno, ne samo u muzičkoj pedagoiji nego i u životu. Ova radionica danas je specifična jer je delimično terapijskog karaktera, odnosmo muzičko-terapijska radionica jer će krenuti sa vođenom maštom da bismo najpre pokrenuli emocije u nama, da vidimo koliko se možemo opustiti iz svakodnevnog stresa i brzog života kakvog ga svi danas živimo, a kada prepoznamo šta je taktilno, drugo i drugačije u nama, radionicu ćemo završiti meditativnim instrumentom Koshi.

 

Kakav je to instrument Koshi?

 Život me je odveo u jogu gde sam shvatila da je svima potrebna meditacija za koju možemo pronaći razne metode, odnosno raznovrsne „otpusne ventile“, a meditacija uz taj instrument je jedan od načina. Dovoljno je da se pronađe samo pet minuta u toku dana da dozvolimo sebi da se opustimo, a oni koji upražnjavaju jogu to rade obično na početku i na kraju radnog dana. Koshi ima specifičan zvuk napravljen za meditaciju i opuštanje. Rađen je u četiri zvuka: voda, vazduh, zemlja i vatra, a ja sam izabrala zemlju u skladu sa ličnim horoskopskim znakom, ali će svi uživati u njegovih 13 specifičnih tonova. Instrument je napravljen od bambusa, u sredini se nalaze srebrne šipke i kristal koji, kada klizi po šipkama, daje zvuk koji nas vraća u detinjstvo. Instrument se može nabaviti preko interneta, ima ga svuda u svetu, a pojavio se nedavno. Svi vole Koshi jer njegov zvuk podseća na malo dete u nama, kaže prof. dr Porobić.

Slađana Vasiljević

 

 

 

You may also like...