Svinjar među malinarima (VIDEO)

MIROSALJCI, ARILJE – Porodica Rogonjić iz arisljkog sela Mirosaljci se pored malinarsva bavi i uzgojem svinja i to autohtone vrste Moravka. Gaje je prvi u ovom delu Srbije, onako kako se nekada gajila, skoro pa organski.

Rogonjići žive u ariljskom selu Mirosaljci i kao većina iz ovog kraja obrađuju 90 ari maline, ali ujedno drže i farmu svinja. Kupili su pre dve godine napušteno imanje i zapatili Moravku, svinju koja se nekada gajila na ovim prostorima. Ova rasa svinja je vrlo zahvalna za gajenje.

„Rasa je otporna na velike minuse i zarazne bolesti i najpodesnija je za pašu. Ovo je farma na otvorenom i one imaju četiri hektara pod šumom, pašnjakom i voćnjakom“, kaže Nikola Rogodnjić.

Uz to što im krči imanje hrani se korenjem i travom, pa je prihrana neophodna samo jednom dnevno i ona je skoro pa organska.

„Hranimo ih kukuruzom, ječmom, detelinom, tikvama, ne dajemo koncentate… Ova rasa je mesnato-masna i ima pozitivan holesterol“, navodi Rogonjić.

Za godinu dana koliko imaju ovo krdo veliko interesovanje je za priplodna i umatičena ženska grla, a manja za muška, za tov.

„Planiramo da napravimo preradu mesa iduće godine. Nadamo se da ćemo do tada izaći na 100 grla, gde ćemo ženska prodavati, a muška držati u tovu i od njih praviti pršutu, slaninu, čvarke i mast“, dodaje Rogonjić.

Podrška očuvanju autohtone vrste stiže i od države, pa za svako umatičeno grlo je subvencija 12.000, a ako je na farmi više od 10 grla ovaj iznos je 27 hiljada po grlu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.