Svetski kongres biodiverziteta na Mećavniku

MOKRA GORA-Svetski kongres biodiverziteta održava se u etno- naselju Mećavnik, u parku prirode Šargan Mokra Gora.

 

Svetski kongres biodiverziteta, pod nazivom Integrisane strategije za očuvanje ugroženog biodiverziteta i geodiverziteta u cilju globalno održivog razvoja, okupio je više od 150 naučnika i stručnjaka iz oko 30 zemalja sa skoro svih kontinenata.
Cilj kongresa je pružanje naučno utemeljenih odgovora o alarmantnim pojavama  ugrožavanja živog sveta i smanjenja biološke raznovrsnosti na planeti.  
 “ Imajući u vidu da su prirodni resursi i biološka raznovrsnost od vitalnog značaja za ekonomski i socijalni razvoj čovečanstva, i da pretnja divljim vrstama i ekosistemima nikada nije bila veća nego što je danas, od izuzetne važnosti  je da se stvorio povoljan ambijent za primenu globalnih strategija očuvanja biodiverziteta primenjivih u lokalnom okruženju različitih država. Odgovor nauke je ključan, ne samo za razumevanje, već i za akciju, kako bi se predupredile prilično alarmantne procene da je četvrtina svih sisara, petina svih gmizavaca, i šestina svih ptica danas ranjiva po pitanju opstanka, da kičmenjaci nestaju 114 puta brže nego što je to normalan prirodan proces,  da se za blizu 25% vrsta viših biljaka  očekuje da nestanu u sledeće dve dekade,  kao i dodatnih 25% do kraja 21. veka“, navodi se u saopštenju organizatora.
Kongres organizuje Zavod za zaštitu prirode Srbije i Globalni fond za istraživanje prirode i  traje do 29. oktobra.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.