Svetski kolonohirurg operiše u užičkoj bolnici (VIDEO)

UŽICE – U užičkoj bolnici danas i sutra operiše svetski kolonohirurg prof. dr Amdžad Parvajz koji je, na poziv ovdašnjih kolega, stigao iz Velike Britanije. Tokom četiri operacije, koliko će ih biti za ova dva dana, užički hirurzi imaće priliku da usavrše svoje znanje iz oblasti laparoskopije.

Prvi put prof. Parvajz stigao je u Srbiju zahvaljujući dr Mladenu Janiću iz Pančeva, a našu zemlju prepoznao je kao državu kojoj treba pomoći i stručno i finansijski pa za svoje dolaske nema honorar.

„Želim da hirurzi širom Srbije budu stručni i za ovakve operacije, a ne da se one izvode samo u Beogradu“, objasnio je Parvajz i dodao da ovakve operacije mogo znače za same pacijente.

Operaciju na debelom crevu drugi lekari prate iz konferencijske sale preko video bima i njen tok mogu da komentarišu sa prof. Parvajzom. Laparoskopska ili minimalno invazivna hirurgija je precizna i pouzdana operativna metoda sa širokom primenom u raznim oblastima hirurgije.

Kroz program i radionice laparoskopskih operacija koje su počele pre dve godine prošli su lekari ne samo iz Beograda nego i iz bolnica širom Srbije, sto i jeste cilj – da se osposobe hirurzi u svim bolnicama i da se ne moraju neke slozenije operacije obavljati samo u Beogradu.

Laparoskopska hirurgija jedna je od najčešćih hirurških intervencija u oblasti abdominalne hirurgije. Prednost u odnosu na otvorenu hirurgiju je između ostalog i što nema velikog reza na telu, a organizam podonosi manji stres.

„Želimo da naši hirurzi, zahvaljujući ovakvim edukacijama budu vrhunski u svojoj oblasti“, rekla je Jelena Raković Radivojević, direktorka užičke bolnice.

Podsećanja radi, prva laparoskopska operacija, i to operacija žučne kese, u užičkoj bolnici, urađena je2001. godine i to sa pozajmljenom opremom, ali je od 2003. godine taj broj mnogo veći. Ohrabruje podatak da je procenat ovakvih operacija u nasoj zemlji sa pet porastao na čak 30 odsto.

You may also like...