Svetski dan prevencije zlostavljanja dece

Svake godine, svuda u svetu obeležava se 19. novembar kao Svetski dan prevencije zlostavljanja dece, sa ciljem podizanja nivoa svesti i povećanja osetljivosti na pojavu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Prema statistici Ujedinjenih nacija, 150 miliona devojčica i dečaka u svetu žrtve su seksualnog nasilja, a između 133 i 275 miliona dece godišnje svedoci su nasilja u porodici.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da zloupotreba ili zlostavljanje dece obuhvata sve oblike fizičkom i emocionalnog zlostavljanja, seksualnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nemaran postupak, komercijalnu ili drugu eksploataciju što dovodi do stvarnog ili potencijalnog narušavanja zdravlja deteta.

Prava deteta se krše na najrazličitije načine i na različitim nivoima: od manipulisanja decom u reklamne svrhe, političke promocije, eksploatacije dečijeg rada, nepoštovanja njihovog identiteta i integriteta do teških oblika zlostavljanja i zanemarivanja.

Nasilje nad decom je u konstantnom porastu. Javlja se u različitim oblicima i pronalazi najrazličitije kanale, naročito kad je reč o nasilju koje nije vidljivo na prvi pogled, kao što je vršnjačko nasilje u školama i zlostavljanje putem interneta tzv. „cyberbulling“ čega roditelji najčešće nisu ni svesni.

Od 2019. godine u svetu se sprovodi kampanja „19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad decom i mladima“ koja je usmerena na razvoj preventivne kulture i nudi 19 tema ili područja u kojima su najizraženiji rizici od zlostavljanja i zanemarivanja dece.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.