Dan pešačenja novom stazom u Užicu (VIDEO)

UŽICE-Dan pešačenja u subotu 8.septembra biće obeležen u Užicu šetnjom novom planinarskom stazom od Malog Zabučja do Orlovca u dužini 7,5 kilometara.

 

Akcija će početi u 9 časova od sportske hale u Velikom parku,a trajaće do 15 časova  u organizaciji grada, Planinarskog društva Rujno i Vodičkog udruženja Kapedunum.

„Maršuta je  Malo Zabučje, potom Veliko  Zabučje do dela Orlovac sa najvišim vrhom 732 metra. Spuštamo se do dva vidikovca, od kojih je jedan uređen, vidikovac Orlovac, na 724 metra nadmorske visine. Posle posete vidikovcima, kružno ćemo se vratiti u grad. Idemo do partizanskog spomenika i spuštamo se do Velikog parka.Staza je prilagođena svim uzrastima ,tako da su dobrodošli svi Užičani „, objašnjava  planinarski vodič i sekretar PD Rujno Ivan Obućina.

Svi koji budu učestvovali u akciji proćiće stazom koju su prokrčili ,pročistili i obeležavali volonteri iz sveta koji su učestvovali na kampu u organizaciji Vodičkog udužena Kapedunum.

„Pravljenjem staze dobili smo i novu turističku atrakciju i prilku da se na uređeni vidikovac može popeti i pešačenjem a ne samo automobilom“,istakao je predsednik Kapedunuma Marko Ristovski.

Cilj Svetskog dana pešačenja je promocija zdravih stilova života.

„Na evropskom nivou skoro 59 odsto populacije ne bavi se uopšte ili se bavi jednom nedeljno nekim vidom rekreacije.Procena je da 14 sati dnevno provodimo ležeći i sedeći,što se eć odražava na povećanu gojaznost kod dece“ ,naglasila je članica Gradskog veća Dunja Đenić.

Dane pešanja uspostavio je Planinarski savez Srbije  pod pokrovitljstvom Ministarstva omladine i sporta  i želja organizatora je da akcija  postane tradicionalna.

 

 

 

You may also like...