Sutra stiže jesen

Jesen dolazi u noći između 22. i 23. septembra, u petak u 3.03 po srednjoevropskom vremenu i trajaće do 21. decembra do 22.48 kada počinje zima.

Jesen na severnu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2022. godine u 38. nedelji (zanimljivost: u tom trenutku proći će 72,88 odsto ove godine). U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počeće proleće.

foto.zoomue

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta (zanimljivost: to je šest minuta više nego prošle godine!).

U petak, prvog jesenjeg dana Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34.

Inače, za meteorologe, leto se završilo još 31. avgusta, a jesen će trajati (od 1. septembra) do 30. decembra 2022. Klimatolozi tvrde da jesen i nije pravo godišnje doba (to su samo leto i zima), već je prelazno, kao i proleće.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.