Sutra se završava popis stanovništva – šta je zbunjivalo građane i kakva su iskustva popisivača

Rok za završetak popisa ističe sutra. Do sada je, prema podacima Zavoda za statistiku, popisano više od 90 odsto stanovništva. Da li će popisivači uspeti da prikupe sve informacije o građanima i na vreme završe posao i kada ćemo saznati rezultate popisa o tome je za RTS govorila pomoćnica direktora republičkog Zavoda za statistiku Snežana Lakčević.

Od početka oktobra 15.000 popisivača je na terenu. 

Snežana Lakčević pomoćnica direktora republičkog Zavoda za statistiku navodi da je do sada popisano više od šest miliona i sto hiljada građana Republike Srbije.

– Oko tri miliona i trista hiljada stanova i oko dva miliona i trista hiljada domaćinstava. Ovim tempom mi ćemo popis završiti u planiranom roku, stim da poučeni iskustvom popisa iz 2011. godine ostavljamo mogućnost da ukoliko bude potrebe popis produžimo za nekoliko dana. Naime, 2011 godine veliki broj građana nas je poslednjeg i pretposlednjeg dana popisivanja pozvao tvrdeći da nisu popisani, i mi smo tada popis produžili za pet dana ali samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Gde posao nije završen?

– S obzirom na to da popis još uvek traje, dakle, mi završavamo 31. oktobra, u ponedeljak u 20 časova, odgovor Vam mogu dati u utorak, prvog novembra.

Šta je najviše zbunjivalo građane i kakva su iskustva popisivača sa terena?

– Od brojnih pitanja koje su naši građani upućivali metodolozima, našim službama, u info centru, izdvojila bih jedno, a to je da su najšečće bili zbunjeni građani koji žive na adresi koja se razlikuje od adrese koja je u njihovoj ličnoj karti odnosno na kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Mi smo ih uvek tada savetovali to je naš princip – da građani treba da se popišu samo na adresi na kojoj žive, sa članovima svoje porodice odnosno na adresi na kojoj provode svoj dnevni, noćni odmor, da se popišu u stanu iz kojeg odlaze na posao, u školu i slično.

Što se tiče popisivača, uglavnom su pozitivna iskustva. Neretko su naši popisivači dočekani slatkišima, sokom, kafom ali moram da kažem da je bilo neki put i neprimerenih tonova i reči, ali to je očekivano za ovako velike akcije.

Da li je bilo onih građana koji su odbijali da se popišu i jeste li pisali kazne?

– Svakako da je bilo građana koji su odbijali da se popišu. Međutim, najveći broj takvih slučajeva smo rešili, nakon izlaska popisne komisije na teren i nakon što su instruktori i članovi popisne komisije obavili razgovor sa građanima.

Međutim, ostao je izvestan broj građana koji pored svega ne žele da se popišu, i u tim situacijama mi moramo da pokrrenemo u skladu sa procedurom o pokretanju prekršajnog postupka tu proceduru, a ona zahteva od popisne komisije pre svega da sačine zapsinik i da ga upute Zavodu za statistiku, koji nakon obrade zahteva prosleđuje ga nadležnom sudu.

Kada možemo da očekujemo prve rezultate?

– Prvi rezultati u skladu sa Zakonom o popisu biće objavljeni trideset dana nakon završetka terenske realizacije popisa, ali to su samo prvi rezultati o ukupnom broju popisanih lica, domaćinstava i stanova. Konačne rezultate popisa objavljivaćemo sukcesivno od aprila 2023. do juna 2024.

Popis traje još sutra. Građani koji nisu popisani trebalo bi da provere poštansko sanduče ili da potraže obaveštenje na ulazu zgrade/kuće. Možda su popisivači bili na adresi, ali nisu nikog zatekli. Konačne rezultate popisa saznaćemo početkom sledeće godine.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.