Sumiranje rezultata (VIDEO)

UŽICE – Aktuelna gradska vlast u sadašnjem sastavu formirana je pre godinu dana, 22. juna, posle održanih lokalnih izbora. To je bio povod da na konferenciji za novinare, gradonačelnik Tihomor Petković, predsednik Skupštine Grada Branisalav Mitrović i zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić, sumiraju postignute rezultate rada.

Skupština grada, od 22. juna prošle godine kada je konstituisana, zasedala je 14 puta. Po rečima Branislava Mitrovića, predsednika Skupštine, na sednicama je razmatrana 251 tačka dnevnog reda, doneto je 99 odluka, 137 rešenja, razmatrano je i usvojeno 45 izveštaja, pet informacija i tri plana. Po mišljernju Mitrovića, rad Skupštine u proteklih godinu dana bio je efikasan uz veliko međusobno uvažavanje i poštovanje odbornika bez obzira na različite stavove i mišljenja.

– Sednice nisu bile maratonske i politikantske već sa konkretnim i kvalitetnim diskusijama, predlozima i primedbama, jer su tačke dobro pripremljene od strane Gradskog veća, stručnih službi, ali i usaglašene na sastancima sa predsednicima odborničkih klubova. Zasluge za to pripadaju podjednako odbornicima i opozicije i vlasti,- rekao je između ostalog Mitrović i podsetio da je sadašnji saziv  usvojio važne odluke, a sve u cilju podsticanja razvoja preduzetništva i privrede. On je podsetio i na mnoge izmene odluka koje su donete i na predlog građana. Već na narednoj sednici Skupštine 29. juna, odbornici će se izjasniti  o izmenama i dopunama Statuta grada Užica, a biće pokrenut i postupak za izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine, što će uticati na poboljšanje efikasnosti rada Skupštine. Mitrović očekuje da će na ovoj sednici biti usvojena i odluka o elektronskoj dostavi materijala Gradskom veću i Skupštini što će dovesti do značajnih ušteda, ali i efikasnosti, uniformisanosti akata, jasnih procedura, decidne odgovornosti i potpune dostupnosti usvojenih akata. Ova odluka predviđa i otvaranje mejl adresa za svakog odbornika, tako da će građani sa njima moći da ostvare još bolju komunikaciju. Odbornici će, zahvaljujući uštedi, dobiti tablete.

– Skupštini ćemo predložiti veoma važnu odluku o reagovanju na primedbe i predloge građana, tkz. Sistem 48 kojim ćemo omogućiti da građani prijabljuju probleme iz svog okruženja, da odgovarajuće službe daju odgovore i pristupe njihovom otklanjanju i da to u svakom momentu bude javno objavljeno na portalu. Na ovaj način građani rešavaju svoj problem, lokalna vlast ima informacije sa terena, a rad odgovarajućih i odgovornih organa je u svakom trenutku pod lupom javnosti,- istakao je Mitrović.

Gradonačelnik Tihomir Petković je podsetio na Platformu od 10 tačaka koju je definisalo tada novoformirano rukovodstvo Grada sa ciljevima i rezultatima koji su planirani da budu postignuti. Gradonačelnik je ovog puta govorio  šta je sve urađeno, šta se radilo u proteklih godinu dana, ali i o projektima koji su u toku u svakoj od oblasti koja je obuhvaćena Platformom

– Želim da naglasim da smo za proteklih godinu dana dodatno stabilizovali gradske finansije, postigli potpunu finansijsku kontrolu i solventnost i time stvorili uslove da ceo naš javni sektor, posebno najveća javna preduzeća, može da pokrene značajne investicije,- rekao je Petković poručujući da je gradska vlast čvrsto opredeljena da realizuje zacrtane ciljeve.

– Svesni smo da treba još jače i brže da bi mladi Užičani ostali u svom gradu i spremni smo da radimo napornije kako bismo našoj mladosti obezbedili bar jedan deo razloga da žive u Užicu,- istakao je gradonačelnik Petković.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika, govoreći o planovima i viziji daljeg razvoja Užica za koje se bori aktuelno gradsko rukovodstvo, istakao je da lokalnoj samoupravi sledi  najsveobuhvatnija reforma u poslednjih nekoliko decenija što podrazumeva smanjenje broja zaposlenih od najmanje 100 do kraja ove godine. Nešić je naglasio ovom prilikom da je bazični problem u Užicu je to što je sve manje njegovih stanovnika. Na svakom popisu stanovništva Užice ima manje pet hiljada stanovnika.

– Ovaj problem se može rešiti, po našem mišljenju, na prvi pogled, najjednostavnijom platformom koja podrazumeva borbu za svakog Užičanina. Sve što smo uradili do sada i sve što ćemo raditi u narednom periodu svodi se, upravo, na tu borbu. Borićemo se da stvorimo uslove za nova radna mesta, za nove investicije,- istakao je Nešić.

Autor: Rada Popović, Vesti

You may also like...