Sumirani rezultati projekta o smanjenju energetskog siromaštva (VIDEO)

UŽICE – Završnom konferencijom predstavljeni su rezultati projekta „Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha u Užicu“.

Predstavljene su aktivnosti projekta koje se odnose na smanjenje energetskog siromaštva i uključivanje privatnog sektora za doniranje sredstava kojim će se omogućiti zamena ložnih uređaja za socijalno ugrožene porodice i sprovođenje drugih mera energetske sanacije. Tokom realizacije projekta socijalno ugroženim kategorijama stanovništva dodeljeno je 68 šporeta sa oznakom eko dizajna i 65 paleta drva.

„Svi smo ponosni na to što smo sve realizovane mere energetske efikasnosti usmerili i na objekte javne namene i na individualna domaćinstva. Uz podršku resornih ministarstava izdvojili smo oko 210 miliona dinara za naše sugrađane, verujem da ćemo nastaviti istim tempom, jer želimo da stepen energetske efikasnosti podignemo na najviši nivo. Građani su zadovoljni i to je psoebno važno“; istakla je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Osnovan je i Budžetski fond za energetsku efikasnost kojim se definiše način finansiranja mera za efikasno korišćenje energije na teritoriji grada Užica iz budžetskih sredstava, donacija i drugih prihoda u skladu sa ciljevima koje postavila Vlada Republike Srbije. Osnivanjem fonda grad Užice je postao jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je uspostavila institiucionalni mehanizam za sprovođenje mera energetske efikasnosti i uključuje podršku socijalno ugroženim porodicama sa ciljem smanjenja energetskog siromaštva na teritoriji grada uz aktivno uključivanje privatnog sektora.

„Skupština je donela Odluku o uspostavljanju Budžetskog fonda. Ona objedinjuje sve ono što je grad dobro radio, uz poseban osvrt na socijalno ugrožene kategorije. Odluka doprinosi uključivanju i udruženja i pojedinaca, a posebno privrednika. Imamo više primera privrednika koji su pomagali socijalno ugrožena domaćinstva, a ova Odluka definiše način na koji će privrednici moći da se uključe u ceo proces“, kaže gradski većnik Milomir Petković.

Projekat Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha
Foto: ZooMUE

Projekat sprovodi grad Užice u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“, koji finansira i tehnički podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, sa dodatnim finansiranjem obezbeđenim od strane vlada Švedske, Švajcarske i Republike Srbije.

„Užice je sprovelo inovativan mehanizam mehanizam i voleli bismo da ga vidimo primenjenog i u drugim lokalnim samoupravama. Problem aerozagađenja je veli,ki u svim opštinama, posebno tokom zime. Ovakve intervencije u kontinuitetu mogu doprineti zameni neefikasnih ložišta, a podaci već pokazuju da postoji napredak u smislu zagađenja vazduha“, kaže menadžerka projekta Zorica Korać.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.