Šume Tare nominovane za svetsku prirodnu baštinu

SRBIJA – Za svetsku prirodnu baštinu „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“ ove godine nominovane su bukove šume u nacionalnim parkovima Fruška gora, Tara i Kopaonik, navode iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Nominovani bukovi rezervati u Srbiji nalaze se u Nacionalnom parku Fruška gora – lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Papratski do“ i „Ravne“, u Nacionalnom parku Tara – lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Zvezda“ i „Klisura Rače“ i u Nacionalnom parku Kopaonik – lokalitet u režimu zaštite prvog stepena „Kozje stene“, koji su većim delom obrasli očuvanim mešovitim bukovim šumama.

Iz Zavoda za zaštitu prirode ističu da sustatus rezervata prirode u Srbiji prve dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti.

Za prvo zaštićeno prirodno dobro u Srbiji proglašen je Strogi prirodni rezervat „Zeleničje“ još 1948. godine u kom je zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom. Taj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Srbiji u Jablaničkom okrugu, u blizini mesta Crna Trava.

Sputnik, ZooMUE

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.