„Šuma za šume, vlast za građane“ (VIDEO)

ZLATIBORSKI OKRUG – Projektom „Šuma za šume, vlast za građane“ predviđeno je da grad Užice do kraja godine donese Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za šume, s ciljem unapređenja postojećeg stanja šuma na svojoj teritoriji. Težnja je i da se ostale opštine Zlatiborskog okruga uključe u korišćenje ovih sredstava predviđenih zakonskom regulativom, s obzirom da do sada nijedna od njih nije plasirala svoj deo fonda kroz lokalne konkurse.

Lokalnim samoupravama pripada 30 odsto sredstava iz Budžetskog fonda, ostvarenih naplatom taksi za svako posečeno drvo. Međutim, ova sredstva posebno su važna, jer pružaju mogućnost da novac bude uložen za više namena nego što je to moguće iz republičkog dela fonda za šume.

„Uprave za šume svake godine dodeljuju subvencije, a sredstva se uglavnom koriste za unapređenje i izgradnju šumskih puteva, kao i za pošumljavanje i za sanaciju šteta nastalih vremenskim nepogodama. Zakonom je predviđeno da se novac iz lokalnih fondova može koristiti za širi spektar usluga koje se tiču životne sredine, ne samo neposredno za šumarske aktivnosti“, kaže Ljiljana Sovilj iz Uprava za šume.

Najviše prihoda od korišćenja šuma ima Bajina Bašta
Foto: ZooMUE

Prema rečima menadžera projekta, neophodno je obezbediti transparentnost informacija o lokalnim budžetskim fondovima i edukovati stanovništvo tih opština o namenskom korišćenju ovih sredstava.

„Građani su, po prirodi stvari, najviše zainteresovani za pošumljavanje i za izgradnju šumskih kamionskih puteva. Jer, oni žele da im te šume budu pristupačne za ekspolataciju i za gazdovanje“, smatra Jasminka Dizdarević, menadžer projekta.

Način ka koji se ova sredstva koriste jasno je definisan zakonskom regulativom.

„Počinje se od pravilnog evidentiranja priliva u budžetu, potom se mora odvojiti budžetska pozicija za narednu godinu, donosi se program korišćenja tih sredstava i na kraju se raspisuju javni konkursi“, kaže konsultant na projektu, Đorđe Marić.

Grad Užice odvojio je poziciju za ove namene u svom budžetu. Projekat Udruženja Bor se zalaže za to da se donese i Program korišćenja namenskih sredstava i na taj način u potpunosti zaokruži  zakonska procedura i pruži primer dobre prakse ostalim opštinama, a Užice postane prva lokalna samouprava u Srbiji koja je to uradila.

„Važno nam je da sve naknade stečene od korišćenja šuma idu u unapređenje šumskog fonda, stoga ćemo uvažiti sve predloge civilnog sektora, poput udruženja vlasnika privatnih šuma. Kod nas je to namenski korišćeno i u prethodnom epriodu“, kaže gradski većnik Užica, Miodrag Petković.

Budžetski fond za šume
Foto: ZooMUE

Procenjeno je da najviše novca od korišćenja šuma na godišnjem nivou ostvari Bajina Bašta, što je i očekivano, s obzirom da se smatra da ova opština ima najviše površina pod šumom, kao i najviši kvalitet samih šuma. U Užicu se u budžet na ovaj način slije oko milion dinara. Ideja je da se ovaj novac koristi za pošumljavanje i šumske puteve, ali i da bude dostupan dobrovoljnim vatrogasnim društvima, koja bi tako nabavljala neophodnu opremu za gašenje šumskih požara.

„Pre svega nam je potrebna protivpožarna oprema, a najviše nedostaju metlarice, naprtnjače, radna odela, cisterne i slično“, ističe Slavoljub Vasić, predsednik užičkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kadinjača.

Projekat sprovodi Udruženje vlasnika privatnih šuma Bor iz Užica, pod pokroviteljstvom Helvetasa, švajcarske Vlade i Građanske inicijative.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.