Subvencije za 104 poljoprivredna gazdinstva

PRIJEPOLJE – U Prijepolju su potpisana 104 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima za nabavku opreme, mehanizacije i priplodnog materijala. Ukupan iznos za te namene je 14 miliona dinara, od toga više od 11 miliona je za nabavku priplodnog materijala, junica i jagnjadi, a oko 1,9 miliona za nabavku opreme i mehanizacije.

Ifet Hamzić iz poljoprivredne sručne službe rekao je da se radi o meri ruralnog razvoja, a da je realizacija oko 90 odsto.

„Šezdeset dva ugovora se odnose na nabavku opreme za pčelarstvo, mužu i skladištenje mleka, opreme za obradu zemljišta i zaštitu bilja. Ostali za nabavku priplodnih junica i jagnjadi. Program mera podrške koje usvaja resorno ministarstvo poljoprivrede se usklađuju u zavisnosti od zainteresovanosti proizvođača. Neke će se ponoviti i naredne godinu ako bude bilo interesovanja, a i nove će se uneti u program”, rekao je Hamzić.

Za nabavku opreme i mehanizacije izdvajalo se 65 odsto od vrednosti opreme, a povraćaj za priplodni materijal bio je 80 odsto. Prema rečima Hamzića minimalan iznos posticaja je, osim muzilica i prskalica, 30.000 a maksimalan iznos je 300.000 po korisniku i to za nabavku dva priplodna grla.

foto: ppmedia, A. Rovčanin

Zamenik predsednika Opštine Prijepolje Stanko Кijanović rekao je da se nada da u budućnosti potpisivanje ugovora neće se tretirati kao svečana situacija nego redovna.

„Opština Prijepolje nije izdvojila mala sredstva za ovu budžetsku godinu u poređenju sa nekim možda i razvijenijim, a sredstva ćemo uvećavati iz godine u godinu”, kazao je Кijanović.

PP Media, ZOOMUE

You may also like...