Studentkinja Pedagoškog fakulteta inspiracija deci bez roditelja (VIDEO)

UŽICE – Postoje mnogi stereotipi za omladinu iz doma za nezbrinutu decu – da krše zakon, konzumiraju drogu, ali Anđela Cerović, studentkinja koja trenutno živi u Užicu, odstupa od svih stereotipa. Do fakultetske diplome ostala su joj još samo četiri ispita, a nakon toga želi da postane vaspitač u domu kako bi mogla da pomogne ostaloj deci.

Sada mirna, vredna i sa mnogo životnih ciljeva, a nekada nemirna devojčica u hraniteljskoj porodici. Zbog svoje nemirne prirode, Anđela i njen brat su morali da napuste porodicu i da pređu u dom za nezbrinutu decu. Anđela je otišla u Dom u Užicu, dok je njen brat Stefan prebačen  u Niš.

„Kada su nam rekli da ne možemo da budemo više sa tom porodicom, nismo bili svesni svega u tom trenutku. Tek posle nekoliko dana shvatili smo šta se dešava. Stefana su poslali u Niš, a mene u Užice. Bilo nam je teško, ali sam se ja na kraju smirila, upisala fakultet, pa je došlo ipak sve na svoje mesto“, kaže Anđela.

Anđela studira Pedagoški fakultet u Užicu, a cilj joj je da postane vaspitač u domu kako bi mogla da pomogne nezbrinutoj deci.

„Iako mogu da budu problematična, deci treba pažnja i ljubav. Ako sam ja uspela, mislim da mogu i druga deca“, ističe ona.

Foto: ZooMUE

Ova mlada studentkinja uživa u radu sa decom i nada se da će ih motivisati da ispune sve svoje ciljeve i uveriti ih da je sve moguće.

„Deca treba da imaju motivaciju, da ne pokleknu, pozitivan stav ka budućnosti. Ja sam dete iz doma, ali imam sve kao i ostala deca. Imam krov nad glavom, imam šta da jedem i gde da spavam. Tako i ostala deca treba da gledaju, ako sam ja mogla i oni mogu“, rekla je ona.

Anđela je na fakultetu kreativna i vredna, a do diplome su joj ostala još samo četiri ispita.

„Deca iz doma se pokazuju kao bolji studenti. Verovatno su primorani da imaju bolje uspehe kako bi zadržali dom. Anđela je vredna, radna i ozbiljna studentkinja. Uspela je da savlada sve svoje životne neprilike“, kaže profesorka Branka Arsović

Život dece i mladih bez roditeljskog staranja je pun izazova, a podaci Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu kažu da samo 3 odsto dece nakon srednje škole upisuje fakultet. Ali, Anđela Cerović je primer da deca iz doma mogu da ostvare sve svoje životne ciljeve.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.