Studenti čačanske Visoke škole traže preseljenje Akademije Zapadna Srbija iz Užica u Čačak

ČAČAK – Studenti čačanske Visoke škole tehničkih strukovnih studija protive se odluci Vlade Srbije da se pripoje Fakultetu tehničkih nauka u tom gradu, jer žele pripajanje Akademiji Zapadna Srbija u Užicu, ali i njeno preseljenje u Čačak.

Oni su pre mesec dana uputili apele Ministarstvu prosvete i premijerki Ani Brnabić da im ne gase školu i ne spajaju je sa fakultetom, a malo kasnije isti dopis, kao i telefonski poziv su uputili i Predsedništvu Srbije. U jeku organizovanja da stupe u štrajk, kažu, konačno su im se obratili predstavnici Ministarstva prosvete i pozvali ih na sastanak krajem iduće sedmice gde će ponoviti svoj zahtev da se pripoje Akademiji Zapadna Srbija, kako je i bilo predviđeno. Cela zavrzlama je i počela od toga što Čačani traže da sedište te akademije bude u njihovom gradu, a ne u Užicu, kako stoji u planovima Ministarstva prosvete.

„Posle našeg predloga da centar akademije umesto u Užicu, bude u Čačku, ministarstvo je i naložilo da se pripojimo fakultetu. Nadamo se da ćemo na sastanku u četvrtak uspeti da se dogovorimo da nas stave u sastav akademije, ali ćemo opet insistirati da njen centar bude u Čačku, jer smatramo da kao najstarija škola u ovom delu Srbije, koja dogodine puni 60 leta, to zaslužujemo“, ističe Ilija Ječmenica, predsednik tamošnjeg Studentskog parlamenta i dodaje da to zaslužuju i zbog boljeg geografskog položaja, putne infrastrukture, privrednog okruženja, broja stanovnika i već postojećih visokoškolskih ustanova u Čačku.

Akademci najavljuju proteste ukoliko sastanak sa Ministarstvom prosvete ne urodi plodom.

Politika, ZOOMUE

You may also like...