Strip susreti u Užicu nadmašili očekivanja (VIDEO)

UŽICE – U „Gradskom kulturnom centru Užice“ održavaju se prvi Strip susreti. Ljubitelji devete umetnosti iz grada na Đetinji u prilici su da unaprede svoje crtačke sposobnosti, kao i da prisustvuju izložbama, predavanjima i promocijama poznatih strip autora i izdavača.

Strip je uvek bio sredstvo međunarodne komunikacije, smatra Aleksandar Zograf, jedan od autora koji su održali radionice, a to je pogotovo izraženo u vreme kada internet briše mnoga ograničenja koja su nekada, možda, postojala.

„Još uvek živim u nekom prošlom vremenu. Ali, neko ko danas od malih nogu počinje, a raste uz digitalnu tehnologiju, znaće kako to iskoristiti. Ja i dalje preferiram da crtam tušem na papiru, ali ne treba postavljati ograničenja bilo kakve vrste. Sada se u istom trenutku može komunicirati sa autorima iz Požege, Indonezije i SAD-a“, kaže Zograf.

Jana Adamović, koja je otvorila susrete izložbom pod nazivom „Ona se budi“, smatra da ne treba nametati podelu na muški i ženski strip.

„Prve asocijacije na ženski strip su tzv. ženske teme: moda, udaja, majčinstvo, kuce, mace… Ali, ova izložba pokazuje lepezu različitih stilova i tema u tzv. ženskom stripu“, rekla je Adamovićeva.

Neki od polaznika radionica crtanja jesu, a neki nisu zainteresovani za strip. Uzori su im uglavnom japanske mange.

Polaznici škole crtanja Aleksandra Zografa na užičkim Strip susretima
Foto:ZooMUE

„Počeo sam da crtam stripove kada sam pohađao školu crtanja. Crtam uglavnom kaiš stripove, a glavna inspiracija su mi anime i slični japanski stripovi“, kaže jedan od polaznika Zografove radionice, Petar Kovačević, koji crta od svoje 6. godine.

Premijerno izdanje Strip susreta najavljuje da bi ovo okupljanje mogli postati tradicionalno.

„Napravili smo dobar program i okupili kvalitetne ljude. Razmišljamo o tome da održimo i neku izložbu radova koji budu nastali na ovim susretima“, rekao je direktor GKC-a, Filip Baralić.

Aleksandar Zograf na strip susretima u Užicu
Foto:ZooMUE

Od bavljenja devetom umetnošću se može živeti, ukoliko je prisutna istrajnost.

„Nećete moći da živite kao kralj, ali možete živeti kao neki prosečan službenik. Tako da se vredi potruditi da plasirate svoj rad“, dodaje Zograf.

Do kraja strip susreta posetioci će se družiti sa Markom Stojanovićem, Sabahudinom Muranovićem, Darkom Grkinićem, i Željkom Pahekom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.