Štrajk zaposlenih u Fondu PIO

UŽICE – Na zahtev sindikata zaposlenih sve filijale Republičkog fonda PIO od danas su u štrajku. Povod za štrajk je smanjenje plata zaposlenima u RF PIO za 30% od 21. marta 2014. godine na osnovu preporuke Državne revizorske institucije. Užička filijala fonda PIO podržava zahteve sindikata.

PIOOdbor sindikata zaposlenih u Republičkom fondu za penzijsko invalidsko osiguranje doneo  odluku o stupanju u štrajk od 8. aprila  sa zahtevom da se izmeni Uredba o koeficijentima za obračun I isplatu plata zapolsenih u javnim službama I zadržavanje plata na nivou od februara 2014. godine, navodi se u saopštenju  sindikata RF PIO.

Kako je saopšteno iz sindikata zaposlenih u PIO, primenom preporuke Državne revizorske institucije, prosečna plata zaposlenih u Republičkom fondu PIO je manja od proseka plata u Srbiji što smatraju nedopustivim s obzirom na kvalifikacionu strukturu zaposlenih u Fondu.
Pored činjenice da Fond PIO ima status organizacije za obavezno socijalno osiguranje, zakonodavac je Fond PIO svrstao u javne službe, a Zakonom je utvrđeno da javne službe koje ostvare prihode koji nisu javni  mogu uvećati plate do visine ostvarenih prihoda, a najviše do 30% po zaposlenom. Fond se pridržavao zakona i do sada nijedna inspekcija I revizija ovakav način isplate nije osporavala, navodi se u saopštenju Sindikata zapolsenih u Fondu PIO.
Sindikat zaposlenih u RF PIO tražio je razgovor sa predstavnicima Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvom finansija radi nastalih problema oko isplate plata, ali su kako se navodi u saopštenju naišli na nerazumevanje oba ministarstva. Zato je doneta odluka o stupanju u štrajk do ispunjenja zahteva.
U Užičkoj filijali podržavaju stav Sindikata o štrajku uz poštovanje minimuma procesa rada, odnosno rade službe za isplatu penzija, invalidske komisije I prijem zahteva. Ostale službe održavaju minimum procesa rada.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.