Štrajk čamdžija na Zlatarskom jezeru (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Letnja turistička sezona počinje, a vlasnici čamaca na Zlatarskom jezeru muku muče sa zakonskim zavrzlamama. Oni su, sa kolegama iz Sjenice, jutros stupili u štrajk glađu jer sa rukovodstvom Prirodnog rezervata Uvac još uvek nisu potpisali ugovore na osnovu kojih mogu da rade i prevoze putnike tokom leta na jezerima od Nove Varoši do Sjenice.

Osamnaest vlasnika čamaca sa 32 plovila ispunili su uslove javnog poziva koji je raspisao Rezervat Uvac, ali još uvek nisu potpisali ugovore na osnovu kojih mogu da rade.

„U martu su nam rekli da će 16. aprila biti potpisivanje ugovora za prevoz turista na Uvačkom jezeru. Zbog cele situacije sa koronom mi smo imali razumevanja, vanredno stanje je prošlo, sačekali smo. Dolazili smo ovde rekli su nam da će nas pozvati i ništa od toga. Mi smo ušli u sezonu, dobili smo termine, zakazujemom vožnje za polovinu juna, ali i dalje nismo potpisali ugovore“, kaže za portal ZOOMUE Marko Obućina, jedan od vlasnika čamaca kojima prevozi turiste po jezeru tokom leta.

Ima najava da bi ovaj javni poziv mogao biti poništen i da će biti raspisan drugi sa novim uslovima. Ta zakonska procedura mogla bi da potraje još mesec dana.

„Vratiću se opet na javni poziv koji takođe nije regularno predstavljen. Diskriminisana je Sjenica jer mi imamo pravo samo na tri plovila dnevno čime ne možemo da prevezemo ni 50 putnika“, kaže Boban Vasojević, turistički vodič iz Sjenice.

Čamdžije iz Nove Varoši i Sjenice kažu da u Rezervatu Uvac nemaju pravog sagovornika i da se odgovornost prebacuje sa jednih na druge, a da su oni oštećeni jer su uložili novac koji ne mogu da povrate.

Vlasnici čamaca otkazuju ugovorene aranžmane  i vožnje po jezeru jer ne mogu da rade bez potpisanog ugovora. Oni tvrde da je reč o samovolji i pozivaju nadležna ministarstva da reaguju.

„Ovaj problem datira poslednje dve tri godine. Kako nekome padne napamet tako se menjaju uslovi javnog poziva. Zavod za zaštitu prirode Srbije propisuje uslove upravljačima, odnosno rezervatima koji se provode u periodu od dve godine, a kada to istekne onda se daje novo mišljenje“, pojašnjava Vasojević i dodaje da je to samo prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge.

Štrajk čamdžija iz Rezervata Uvac
Nezadovoljne čamdžije, foto: ZooMUE

Iz rezervata poručuju da je reč o plovidbi u zaštićenom području i da se moraju poštovati ograničenja koje propisuje Zavod za zaštitu prirode Srbije, ali da će pokušati da izađu u susret svima.

„U prethodnom javnom pozivu već imamo tridesetak prijavljenih plovila. Donesena je odluka da se ide svaki drugi dan na vožnju. Jednima to odgovara, drugima je to malo“, ističe Miljka Dučić, vršilac dužnosti direktora Prirodnog rezervata Uvac i dodaje da ni vlasnici plovila nisu jedinstveni.

Članovi Skupštine Rezervata Uvac odlučili su nakon današnje sednice da ponište javni poziv i raspišu drugi koji bi trebalo da bude završen do 10. juna.

Kako ne bi oštetili prevoznike, svi vlasnici čamaca koji imaju ugovorene vožnje, moći će da prevoze putnike, ali su čamdžije nezadovoljne ovakvom odlukom i sutra nastavljaju štrajk glađu na Zlatarskom jezeru.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.