Stopića pećina (VIDEO)

ZLATIBOR – Stopića pećinu na Zlatiboru u toku prošle godine posetilo je skoro 90.000 gostiju, a sa tim podacima ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji.  Od ovog meseca pećina je bogatija za još jedan prolaz i kadama dubokim i do 7,5 metara. 

Stopića pećina se nalazi između sela Rožanstva i Trnave, udaljena od centra Zlatibora 19 kilometara. Ona je rečna pećina, jer kroz nju prolazi Trnavski potok, a ulaz je najveći po površini na Balkanu, širok 35 i visok 18 metara. Duga je oko 1700 metara, a za dvanaest godina od kada je otvorena za posetioce je uređeno 330 metara staza.

Pećinu čini pet celina u kojima su se ukrasi formirali unazad 4,5 miliona godina, a krečnjački sloj datira iz perioda triasa i debeo je vise od 100 metara. Prva je Svetla dvorana sa siparskom kupom, dok Tamna dvorana u koju ne dopire dnevna svetslost vodi ka Velikoj sali sa bigrenim kadama, udubljenjima oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno  preliva stvarajući slapove.

„U svim drugim pećinama ove kade su male, do 20 centimetara duboke, ovako izražene i ovaj tip kada jedine su u Stopića pećine, zato su i unikatne“, kaže turistički vodić Bojan Sekulić.

Atrakcija pećine je i Rečni kanal gde se formira, pri većim vodama, vodopad viši od devet metara, simbolično nazvan „Izvor života“.

„Tokom leta može biti nizak vodostaj, da jedva lagano žica vode klizi, ali na padavine i otapanja snega voda zaspljuskuje i pola platforme na kojoj se stoji“, priča turistički vodič Radojko Janković.

U novom kanalu sa kadama, uređenom ovog februara nalazi se kade duboke i do 7,5 metara i najveći pećinski ukras, stalaktit  od 6,5 metara potopljen je vrhom u kadu.  

„Imamo uronjeni stalaktit i dosta ukrasa, a ono što nas je oduševilo kad smo radili ovaj kanal, našli smo dosta potpisa, pa tako imamo sačuvane zapise ljudi koji su je posećivali iz 1920. ili 1927. godine“, kaže Jovan Pavlović iz Turističke organizacije Zlatibor.

Iz Turističke organizacije Zlatibor najavljuju da će još kanala biti uređeno, kao i bolji pristup pećini  i staza koja sa mesta Krš, vijuga pored vrtača i vodi do vrha pećine na kojoj se nalazi otvor.

You may also like...