Stop bujičnim potocima (VIDEO)

IVANJICA – Kako bi se podigla zaštita prošlogodišnjih poplavljenih područja, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima opredelila je 123,5 miliona dinara za hitne radove na vodotocima drugog reda u Ivanjici.

Ivanjica je područje koje tokom kišnih perioda strada, a poplave prave oštećenja domaćinstvima, putevima, pojavljuju se klizišta i odroni. Samo poslednje četiri godine, pod vanrednom situacijom zbog poplavu su, kada se sabere, bili godinu dana, a prošle godine bili su pod vanrednom situacijom od aprila do septembra. Ove godine, sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, biće sanirani vodotokovi drugog reda, Topalski potok i Rašćanska reka.

Raško Topalović jedan je od meštana zaseoka Sađevci kuda protiče Topalski potok i čije je domaćinstvo godinama na udaru zbog lošeg vremena.

„To nije potok, to je reka kad krenu kiše, nosi pred sobom sve, drva, kamenje, zapuši propuste i izliva se. Prošle godine je voda ušla u kafanu gde je bilo slavlje, gosti se peli na stolove, put se radio i odnelo ga je“, žali se Topalović.

Nedavno je uz Topalski potok urađen put i uz njega propusti i potporni zidovi, a sredstvima Kancelarije za javna ulaganja biće urađene vodoustave koje će sprečiti drvo, kamen i zemlju da ih voda nosi.

„Urediće se 880 metara Topalskog potoka i pet separatnih pregrada. Radićemo i Jeremića potok, Rašćansku reku, Višanska reka i Duboki potok, radovi se očekuju u drugoj polovini marta kada vreme dozvoli“, navodi predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

U poslednjih nekoliko godina sanacijom poplavljenih područj u Ivanjici urađeno je 12 novih mostova, saniran Crnjevački most i sedam klizišta, urađena obaloutvrda na Moravici i regulisani vodotokovi drugog reda.

Topalski potok i Rašćanska reka su poslednji problematični vodotokovi drugog reda u Ivanjici i njihovom sanacijom, prema rečima čelnika opštine Ivanjica, biće rešeno 80 odsto problema koje je ova varošica ima tokom poplava.

You may also like...