Stočari očajni jer stadima preti glad

SJENICA – Od početka juna nije prošao ni dan, a da na Pešteru, najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, nije padala kiša. Ogromne padavine nisu dozvolile uslove za početak kosidbe, a i ono što je pokošeno odavno je istrulilo.

Stočari su očajni, leto prolazi, bliži se jesen, a na celom Pešteru, gde se uzgaja oko 60.000 ovaca i 50.000 grla krupne stoke, još nije pokošena ni bala sena.

„Pre nekoliko godina imali smo strašnu sušu, ali je ovo mnogo gore, ne pamtim ni približno ovoliko kiše u junu i julu. Stadima preti katastrofa“, žali se Enver Dacić, ugledni stočar iz Karajukića Bunara kod Sjenice.

Dacić dodaje da njegova šira porodica gaji oko 600 ovaca i 50 grla krupne stoke i da im je za zimu potrebno oko 10.000 bala sena, a oni još nemaju nijednu. Avgust je na pragu, ako ne bude sunca i produženog leta, a u septembru zahladni, što na ćudljivom Pešteru ne bi bilo nikakvo iznenađenje, većina stoke moraće silom prilika „pod nož“ ili budzašto nakupcima, dodaje domaćin iz Karakujića Bunara.

Foto: Agronews

„Ovo je ozbiljan udarac stočarstvu na Pešteru, ali i šire. Od prošle godine nije ostalo ništa sena, čak i da u avgustu bude kosidbe, prinos će biti desetkovan. Nevolja je i što nećemo imati gde da ga kupimo, jer kiša danima lije u celoj Srbiji“, ističe Fehim Kurtović, predsednik Udruženja farmera sa Donjeg Peštera i dodaje da država ne bi smela da ostavi stočare na cedilu.

„Valjalo bi im pomoći. Ako pomoć izostane, bojim se, ostaćemo bez polovine stočnog fonda“, zaključuje Kurtović.

On naglašava da bi, poučeni ovogodišnjim lošim iskustvom, stočari na Pešteru trebalo da nabavljaju opremu za baliranje sirovog, tek pokošenog sena. Mali broj domaćina koji ima ovu opremu već se obebedio za zimu, a ostali pogleduju u nebo, mole se bogu da konačno, bar desetak dana, ugreje sunce, kako bi se spasavalo što se još spasti može.

Za dvadesetak dana jula na Pešteru je palo 360 litara vode po kvadratnom metru, a na nekim delovima visoravni i 400-500 litara. Ovakav letnji „potop“ ne pamte ni najstariji žitelji nepredvidive visoravni.

Novosti

You may also like...