Stočari konkurentni samo uz primenu savremenih tehnologija

UŽICE –  Povećanje efikasnosti proizvodnje mesa i mleka, kroz primenu visokih tehnologija, bolju organizaciju i udruživanje, učiniće prozvođače iz Srbije konkurentnijima na tržištu mesa koje je otvoreno u poslednjih nekoliko meseci, zaključak je predavanja koje je u Reginalnoj privrednoj komori Užice održano za proizvođače mleka i mesa.

„Naši poljoprivredni proizvođači dosta tehnološki zaostaju u odnosu na farmere u Evropi i to našu robu čini skupljom i manje konkurentnom. Taj jaz moramo prevazići. Dosta se može uraditi primenom visokih tehnologija, pre svega primenom savremene genetike, koja je najjeftinija i najefikasnija u proizvodnji mleka i mesa. Neophodno je i unaprediti način držanja životinja, izbor rasnog sastava, izbor objekata… Ako popravimo svuda po malo, doći ćemo do rezultata“, rekao je Boris Borisavljević, samostalni konsultant iz Kanade.

Direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi Rade Jovanović rekao je da mnogo grešaka proizvođači u Srbiji prave, pre svega ne prateći nauku i struku.

„Subvencije države u pogledu priplodnih grla i premija za mleko ne daju rezultate, jer se broj stoke smanjuje i ukoliko se ne uzmemo pameti i ne primenimo ono što svet primenjuje brzo će se osetiti posledice i mi ćemo od  potencijalno velikog izvoznika ubrzo postati uvoznici mleka i mesa“, naveo je Jovanović.

Poljoprivredni proizvođači su na predavanju upoznati sa najnovijim dostignućima u oblasti genomske ocene grla i ishrane krava u proizvodnom ciklusu.

You may also like...